Џамболаја (Jambalaya)
Џамболаја је једно од најпознатијих јела креолске кухиње и једно од оних јела што се кувају у једној шерпи и могу да нахране фамилију. Постоји више варијанти овог јела, Џамболаја са шкампима је Nеw Orleans тип.
Потребно је: пола килограма белог пилећег меса, две веће и дебље домаће љуте кобасице (димљене, полуосушене али може и свеже), неколико штапића зеленог целера, једна већа шаргарепа, два црна лука, две паприке бабуре или шиље (било које боје), неколико чена белог лука, 1 конзерва парадајз пелата, 1 већа шоља пиринча, неколико кашика маслиновог уља (може и обично), око 1 л пилећег темељца (може и од коцке за супу). Опционално је потребно и око 250 гр. шкампа али постоји верзија Џамболаје и без шкампа. Ово су основне намирнице, све остало је у зачинима: so, кајенски бибер, црни бибер, мајчина душица, босиљак сушени, першун сушени, димљена црвена паприка, оригано.
Исецкати лук на уљу и динстати док не буде стакласт, додати бели лук, исецкан целер, паприку,шаргарепу исецкану на коцкице, све динстати на луку док поврће мало не одмекне. Додати кобасице нарезане на дебље комаде и пржити док не почне да се хвата за дно шерпе, додати пилетину исечену на комаде (величина као кобасице) и њу лагано заједно са кобасицом испржити да добије смеђу корицу. Додати зачине по укусу и пиринач па све заједно са месом и повћем кратко пржити. На крају налити са пелатом и супом да огрезне и ако буде потребе касније додати још темељца да се скува приниач. Поклопити и ставити да се на лаганој ватри да се кува око 45 минута. Пред крај додати шкампе, они се брзо скувају. Служити уз проју или кукурузни хлеб и неку сезонску салату.