„Фантаст“ и званично затворен, ергела и остали садржаји доступни посетиоцима

Као што је најављено дворац „Фантаст“, тачније хотел и ресторан у саставу дворца и званично су престали са радом 1. марта. Посетиоце ће након затварања хотела моћи и даље да обиђу ергелу и да се попну на кулу, видиковац.

Сви остали садржаји у комплексу којим је некада управљао ПИК „Бечеј“ биће и даље доступни. Представници компаније ПИК „Бечеј“ (МК Група) су саопштили да је ова компанија спремна да, као и до сада, у оквиру својих ингеренција и могућности, помогне у процесу решавања имовинско-правних односа свим релевантним институцијама, у жељи да се очува богато културно наслеђе дворца Дунђерски.

Тренутно дворац Фантаст има 10 соба и два апартмана, са рестораном народне кухиње и свечаном салом. Да подсетимо, дворац „Фантаст“ је својевремено био изузет од продаје имовине ПИК „Бечеј“ јер власник овог здања и осталих делова комплекса није био комбинат него је имање дато на управљање комбинату након Другог светског рата па је већ скоро деценију у спору за поврат имовине кроз програм реституције. Велепоседник Богдан Дунђерски је дворац и имање завештао Матици српској 1940. године али је након Другог светског рата дворац и имање од стране државе дат на управљање комбинату. Матица српска поднела је 2012. године захтев Агенцији за реституцију за повраћај имовине која јој је одузета у поступку национализације након Другог светског рата. У управном поступку захтев је одбијен у оба степена. Испитујући законитост оспорених решења у границама захтева из тужбе Управни суд је нашао да је тужба основана. Поништио је решења којим се оспорава право задужбине на враћање одузете имовине и предмет вратио органима управе на поново разматрање. Овај поступак још увек није завршен па Матица српска још увек није у могућности да управља овом имовином што значи да је држава, на неки начин, још увек власник. Локална самоуправа је до окончања овог спора покренула иницијативу да се пронађе неки нови инвеститор који ће бити вољан да закупи хотелски комплекс и ресторан на одређен период.
Према новом саопштењу Матице у вези са најновијим догађајима и затварањем хотела и угоститељског објекта каже се да ова установа још увек званично није у поседу дворца „Фантаст“ и да ће тек након ступања у посед размотрити шта ће урадити и на који начин ће управљати објектом и имањем.