Грчка пита са гризом – Galaktoboureko
Потребно је за питу 500 грама танких кора, 1 литра млека , 250 грама гриза, 250 грама путера, 5 кашика шећера, 5 јаја, ванилин шећер 3 кесице, мало цимета. За прелив потребно је око 500 грама шећера, 1 лимун, 3 децилитра воде.
Скувајте гриз у млеку са 5 кашика шећера и додајте 150 грама путера и охладите. Посебно умутите 5 жуманаца са 5 кашика великих шећера, па додајте полако беланца умућена у чврст снег. Додајте ванил шећер и мало цимета (или са млеком кувајте штапић цимета). Све лепо сједините са гризом и додајте један прашак за пециво. Остатак путера отопите.
Ређајте 6 до 7 гора у већу ђувеч тепсију или мању ону од рерне, између сваке коре попрскајте мало путером. Изручите фил и покријте са остатком кора (исти поступак са прскањем кора путером) на крају остатак путера прелијте преко пите и исеците на коцке питу али де не захватите и доње коре. Пеците на 180 степени док не нарасте и добије светло смеђу корицу.
Скувајте сируп од воде, шећера и лимунове коре и исцеђеног лимуна и охладите га. Залијте питу као баклаву. Оставите да се добро охлади и упије сируп пре сечења.