КуварРазонода

Гриловане брескве

Апсолутни хит овог лета на свим кулинарским порталима су гриловане брескве. Ово воће је веома ароматично има га током целог лета а испоставило се да брескве могу да буду одличне и за слане и за слатке комбинације. Па да их искористимо док су још у сезони. Исто важи и за нектарине.

Основни рецепт за гриловање је једноставан, уколико имате роштиљ негде напољу у дворишту, док припремате ручак баците и коју брескву на грил. Преполовите бресквe, извадите коштицe и са обе стране пеците док не добију корицу, најбоље је узети мало чвршће брескве за печење. Уколико немате грил може да се употреби и грил опција рерне са решетком али и тепсија обложена пек папиром и под грилом па чак и грил тигањ на рингли. Битно је само да се корица карамелизује и де се брескве не распадну. 

Са овим бресквама најлепше су летње слане салате уз роштиљ и месо. 

Идеја 1. Направите салату са исеченим грилованим бресквама на кришке, руколом, сецканом свежом наном, ренданим пармезаном и купинама (ако немате купине не мора). Дресинг направите од маслиновог уља, лимуна, мало меда, соли и бибера.  Одлична салата уз црвено месо на роштиљу.

Идеја 2. Направите салату од руколе, дробљеног фета сира, сецкане свеже нане, додајте гриловане брескве, сецкане пистаће или орахе. Дресинг направите од неког лепог љуткастог сенфа, соли, меда и црног бибера. 

Идеја 3. Листови ајсберг или обичне салате, гриловане брескве, сецкани ораси, дробљена горгонзола, и гриловани неки рустични хлеб (ћабата или сомун) исецкан на коцкице. Дресинг је такође са сенфом, ако нађете онај француски са зрнастом слачицом још боље, маслиново уље, лимун, со, бибер. 

Слатке варијанте су посебно захвалне јер лепо замењују праве колаче.  

Брескве гриловати у рерни посуте жутим шећером, лимуном и циметом и додати по мањи грумен путера на сваку половину . Служите уз сладолед или посластичарски крем и са мрвљеним кексом или ако желите нешто здравије са јогуртом и овсеним пахуљицама. Уместо сладоледа можете употребити и грчки јогурт, милерам, топљену чоколаду, по жељи.