ВестиДруштво

„Хумани људи Бечеја“: Актуелне иницијативе и хуманитарне акције


Помоћ за Ивана да поново стане на стопала и хода у ходалици

„28.000 евра је цена тога да наш син Иван поново стане на своја стопала како би поново ходао у ходалици, а једног дана можда и самостално.

Толико, по предрачуну, коштају две операције његове обе ноге (досад смо мислили да ће бити довољна једна операција) које је неопходно обавити што пре, прву средином марта. Иван није кренуо у живот пре скоро 13 година као друга деца: има церебралну парализу и тешки деформитет оба стопала. И никад неће бити као друга деца, али надам се да ће добити шансу да буде најбоља верзија себе.

Деформитет његових стопала последњи пут је оперисан прошле године. Резултати операције су такви да дете које је до тада ходао у ходалици од тада има болове, не може да стане на стопала и има ужасне ожиљке.  Сада су ожиљци, спољни и унутрашњи, највећи проблем и добијање функционалног стопала могуће је екстремним методама.

Уколико за неколико недеља успемо да прикупимо 28.000 евра, следе му две компликоване операције, прва, па одмах потом и друга – укупно трајање свега било би 4 месеца. Прво би се обавила операција корекција обе ноге Илизаровим методом, цена тога је са болничким трошковима, 1,6 милиона динара.

Илизаров методи се прибегава у ситуацијама када нема других могућности да се адекватно реши проблем. Илизаров апарат користи фиксаторе у облику металних игли које се проводе кроз фрагменте костију, а део те апаратуре се налази споља, око ногу. Иван би тај апарат носио два месеца. Да би два месеца у лежећем стању, гледајући ту скаламерију (у недостатку бољег израза) око ногу издржао, потребна је велика ментална снага, биће ужасно, али верујем да Иван то може да издржи. Након скидања Илизаровог апарата с ногу, одмах би уследила екстремна операција оба стопала: трострука артродеза.

То је операција којом се пресецају кости и постиже укочење зглоба. Након захвата и опоравка, долази до спајања пресечених костију и између њих више нема покрета. Али би Иван једино на тај начин добио стопала на којима може да стоји. Цена ове друге операције је, са болничким трошковима, по предрачуну, такође 1,6 милиона динара.

Ми 28.000 евра – 3.276.000 динара – немамо.

На Ивановом рачуну у Фондацији „Буди хуман“ овог тренутка има 1,1 милион динара, недовољно и за прву операцију.

Више од 500.000 динара треба да прикупимо за десетак дана, како бисмо могли да платимо први захват и одведемо дете на операцију. Потом, у наредних месец дана треба да прикупимо још 1,6 милиона динара. Не можемо сами. Немамо шта више да продамо. Потребно је, да би Иван поново ходао као пре, у ходалици, армија добрих људи да помогне.

Помоћи можете тако да упишете 129 и пошаљете СМС на 3030. Да бисмо платили обе операције потребно је 16.380 СМС-ова. Можете донирати новац и на његове корисничке рачуна у Фондацији „Буди хуман“:

Уплатом на динарски рачун: 160-0000000441367-25

Уплатом на девизни рачун: 160-0054000014055-30 IBAN: РС35160005400001405530 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Хвала вам који сте му досад помагали и хвала вам који ћете одсад то чинити и заувек бити део његовог поновног хода. Можете много помоћи и дељењем ове објаве. Хвала вам још једном.“

Иванови родитељи


Помоћ за Хану

Потребна је помоћ за две девојчице 9 и 8 година, пре свега новчана али и у виду гардеробе, обуће…

„Замислите да се једно јутро пробудите и све оно што вам је до сада деловало као велики проблем, као нешто непремостиво одједном изгледа тако мало и безначајно… Мајчин уговор о раду који је истекао и није продужен отац који је запослен али су приливи новца  који је преко потребан све мањи… Из тих наизглед проблема тргне вас нешто што је тек уздрмало вашу малу идиличну породицу. Старије дете се буди уз главобољу и мучнину па помишљате можда је стомачни вирус да би вас приковала за земљу дијагноза која није ни мало безазлена…

Девојчица стара девет година до јуче румена, здрава са дијагнозом тумора на мозгу.

Малена се тренутно са оцем налази у болници у Београду, оперисана је и највероватније ће у среду бити отпуштена на даље кућно лечење.

Уз њу родитељи имају још једну млађу девојчицу стару осам година.Уз све горе наведене проблеме родитељи су такође подстанари…

Људи који су прошли кроз опоравак или којима је неко близак пролазио кроз исти знају колико новца изискује, колико је исхрана ригорозна и колико овим људима сада заиста требамо.“

Девојчицама је такође потребна и гардероба, обућа. Добри људи молим вас за помоћ. Заједно за Ханино здравије сутра. 170001080843000188 је број рачуна оца девојчица. За име и презиме ми се обратите приватно“ – објављено је на фб налогу „Хумани људи Бечеја“.

За нешто мање од два дана уплаћено је укупно 52000 динара за лечење мале Хане која се опоравља након операције и ускоро је чека зрачење. Организатори акције су захвални свима који су се нашли породици у овој тешкој ситуацији.

Помоћ им је и даље потребна и све ваше уплате можете проследити на рачун оца који је следећи: 170001080843000188


 

Штанд на „Цветној пијаци“ у марту

У оквиру предстојеће „Цветне пијац“е која ће се одржати 22. и 23. марта на Бечејском тргу удружење Хумани људи Бечеја поставиће хуманитарни штанд са којег ће сав прикупљен приход бити преусмерен на Ускршњу радионицу намењену деци са сметњама у развоју која ће се ове године реализовати 6.априла на салашу Вујић. Потребна нам је ваша подршка, а помоћи нам можете на следеће начине: донирањем ствари намењених за продају (рукотворине, колачи, цвеће… ) или волонтирањем на штанду. Молимо све који су у могућности допринети да нам се јаве. Унапред захвални!


Намештај неопходан за старију суграђанку

Старијој жени, болесној, ХИТНО потребно је намештај и покућство: кревет (има само стари кауч који стоји на циглама), орман, регал, шпорет, пећ (да може да ложи и кува, шпорет на плин би био идеалан због штедње струје). Уз то, потребни су јој и већи тепих за једину собу коју има, фрижидер, замрзивач, мањи трпезаријски сто и столице, ћебад, јоргани, завесе са гарнишнама. Жена је из Бачког Градишта и било би идеално да се све што је наведено и неопходно нађе у селу због лакшег транспорта, али у случају да то није могуће, организоваће се и превоз из Бечеја. Хвала!


ШОСО „Братство“: Донације за Николу Милошева

За ученика наше школе, Николу Милошева, прикупљамо средства за његов одлазак на лечење у Турску. Како би му омогућили бољитак и макар мало допринели његовом оздрављењу позивамо све људе добре воље који су у могућности да путем смс-а или уплатом на рачун помогну Николи на његовом путу излечења! Наше мало некоме значи много!

 

 

 

Младој мајци потребан стан

Младој мајци са две малецке девојчице потребан стан на издавање. Кирију може да плаћа максимално до износа од 100-150е.


Колица, фрижидер и судопера за младу мајку

Потребна донација дечијих колица једној младој мајци као и донација фрижидера и судопере за девојку која се ових дана сели у Бечеј а није у могућности да пронађе адекватан стан и смештај.


Лепши рођендан за једног дечака

„Хумани људи Бечеја“ својим донацијама омогућли су још једном дечаку да без обзира на своје материалне околности прослави леп рођендан уз велику захвалност донаторима „Мамикиној кухињици“ на прелепој торти, Ради Богојевић на поклону у виду сокова и грицкалица за друштво и фирми „Моја кухиња“ која је доставила погачице са сиром и чварцима. Све ово је била основа за добар провод и журку. Хвала пуно свима!


Колица и основне животне намирнице за младића

Обезбеђена су колица за младог суграђанина који је задобио тешке повреде потколенице моторном тестером. Наш суграђанин Срђан Селаков је откупио једна стара покварена колица, набавио делове, поправио их и испоручио младићу. Момак је такође добио и помоћ у виду пакета са основним животним намирницама.


Основне животне намирнице за мајку која болује од целебралне парализе

Основне животне намирнице неопходне су и младој мајци  која болује од церебралне парализе. Она је дипломирана социјална радница која тренутно води бракоразводну парницу од супруга и од недавно живи са својим родитељима и дететом од очеве скромне пензије. Оно што је посебно истакла као важно је да добије донацију за јогурт за дете које га пије сваки дан уместо млека.


Донација хране од Банке хране Војводине

„Хумани људи Бечеја“ учествовали су и овог пута у акцији поделе хране угроженим породицама коју је проследила Банка хране Војводине преко Бечејског удружења младих на територију наше општине.


Као и раније, донације употребљивих предмета, обуће, одеће, кућних апарата и даље се свакодневно одвијају на фејсбук налогу „Хумани људи Бечеја“.