КуварРазонода

Хумус (основни рецепт) + варијације

Хумус са варијацијама

Основни рецепт: Пола килограма сирових леблебија скувати у посољеној води док не буду мекане (око сат времена). У сецкалици измиксати са 1.5 дл маслиновог уља и једном до две пуне кашике тахини пасте (путер од сусама), зачинити по укусу со и бибер и сок од пола лимуна или више ако волите киселије. То је базична маса.

Са печеном паприком: У секалицу ставити са свим осталим састојцима 3 велике очишћене печене паприка, два чена белог лука и мало туцане паприка по укусу.

Са карамелизованим црним луком: У тигањ сипати мало уља и додати две или три велике главице црног лука и динстати док не добије светло браон боју, додати кашику шећера или кашику меда и соли и карамелизовати лук. Додати у основни хумус и измиксати.

Са шаргарепом: Скувати две веће шаргарепе у води и једну посебно исећи на танке колутове и на мало уља испржити на тигању док не омекша и добије златно жуту боју, додати кашику шећера или меда и карамелизовати кратко мркву. Све заједно измиксати са основним хумусом. Додати по укусу мало куркуме али пазити да не преузме укус.

Са плавим патлиџаном: Преполовити два патлиџана, зарезати их мало и ставити да се пеку у рерну пола сата на 200 Ц заједно са једном главицом црног лука исеченог на колутове и једном целом неољуштеном главицом  белог лука којем сте одстранили доњи део око корена. Извадити кашиком месо патлиџана, додати печени црни лук и исцедити печене ченове белог лука из љуске. Све заједно додати у хумус и измиксати, додати доста бибера.

Са цвеклом: Ољуштити свежу цвеклу (4 веће) и исећи као пекарски кромпир, направити маринаду од два чена ситно сецканог белог лука, мало уља, две кашике балзамика, сок од пола лимуна, соли, једне кашике шећера и оставити цвеклу 10-так минута у тој маринаде. Поређати цвеклу у тепсији у једном слоју на папир, пећи у рерни док не буде мекана и добије мало корицу (око пола сата). Измиксати печену цвеклу са хумусом.