ДруштвоПолитика

In memoriam – Драган Тошић

Драган Тошић
(1972-2023)

Председник општине Драган Тошић преминуо је у среду 29. марта после дуге и тешке болести у 51. години живота.

Функцију  председника општине Бечеј обављао је од  јула 2016. године. Био је посвећен свом послу, комуникативан и срдачан како у комуникацији са грађанима Бечеја тако и са медијима. Имао је визију Бечеја као општине која ће пре свега бити безбедна, развијена и удобна за живот. Велики број инвестиција, инфраструктурно уређење града били су фокусу његовог рада као председника али је један од његових личних и веома драгих пројеката било оснивање фестивала „Бечеј ноћу“, на то је био посебно поносан. Овај фестивал на неки начин остао је његов легат свом граду са циљем да град осим чистих улица и функционалних саобраћајница и здравог привредног окружење буде препознатљив и као гостољубив град пун смеха, музике и живота. Оно на чега је такође био поносан је што се овај фестивал сваке године организовао на новом и уређеном централном градском тргу који је реконстуисан и уређен за време његовог мандата.

Драган Тошић рођен је у Панчеву 1972. године. Завршио је средњу електротехничку школу у Вршцу 1991. Године. Од 1993.до 2004. године био је руководилац контроле у „Бечејпревозу“  а од 2004. до 2012. године и помоћник директора у тој фирми. Од 2012. године до ступања на функцију председника општине Бечеј обављао је функцију помоћника председника општине.

Био је ожењен и отац двоје деце.


Општина Бечеј: Комеморација поводом смрти председник општине Драгана Тошића

Комеморација поводом смрти председника општине Бечеј Драгана Тошића одржана је у великој скупштинској сали СО Бечеј уз присуство породице, пријатеља и сарадника као запослених у Општинској управи са којима је свакодневно радио и сарађивао све до последњих дана. Комеморацији су присуствовали и представници свих политичких партија и организација у општини Бечеј као и представници републичких и покрајинских органа власти, функционери Српске напредне странке и др. 

Од Драгана Тошића су се опростили његови најближи пријатељи, говорили су о његовом раду, залагању, личној посвећености Бечеју, грађанима и свом послу. Његови пријатељи и сарадници уписали су се и у књигу жалости на комеморацији. 

Драган Тошић преминуо је 29. марта у 51. години живота након тешке болести. Сахрањен је на Православом гробљу у Бечеју. Иза себе је оставио своју породицу, супругу и двоје деце. 

Драган Тошић је обављао функцију  председника општине Бечеј од 2016. године па све до своје смрти. У периоду од  2012. до 2016. године био је помоћник председника општине Бечеј. 

На комеморацији, одржаној у великој сали Скупштине општине Бечеј, присутнима су се обратили Дина Вучинић, чланица Главног одбора Српске напредне странке и Вук Радојевић, председник Општинског одбора Српске напредне странке у Бечеју, Тошићев дугогодишњи сарадник и пријатељ.

„Винстон Черчил је казао да тајна успеха није да човек ради оно што воли него да воли оно што ради. Тако је било са Драганом Тошићем. Он је свакога дана био потпуно посвећен Бечеју, његовим грађанима. Био је посвећен својој породици која је имала значајан удео у његовом успеху. Она је била његов поуздан ослонац, његова сигурна лука која је разумела зашто мора да га дели са његовим обавезама, разумела је да је његова посвећеност усмерена на виши циљ, на унапређење општине, на унапређење квалитета живота свих Бечејаца. Био је посвећен својој странци, свом општинском одбору. Својом одлучношћу и способношћу успео да отвори многа врата, успео је да уради много. И данас када се опраштамо од њега сви можемо отворено да кажемо да је Бечеј много боље место за живот. Он никада није говорио о тешкоћама које је могао да савлада, никада није говорио о немогућем, увек је тражио решење и могућности. Није то говорио чак ни када је добио сазнање о тешкој болести. Пре нешто више од годину дана када ми је јавио да је болестан основни наш договор морао је да буде да се о томе не прича, да његове колеге на помисле да он нешто не може и да његово ангажовање у кампањи не сме да буде упитно. Знају то његови најближи сарадници и пријатељи.“ – рекла је Дина Вучинић.  

Др Вук Радојевић је на комеморацији пре свега, како је рекао, желео да се обрати као дугогодишњи пријатељ Драгана Тошића. 

„Данас у великој сали СО Бечеј где смо небројено пута имали прилику да чујемо и гледамо Тошкета управо овде опраштамо се од њега. Изражавамо нашу неизмерну тугу због губитка нашег пријатеља. Тошке је заиста несебично ангажовао себе у општу корист, за људе. Његова врата су увек била отворена без обзира на природу проблема и у тешким тренуцима када се борио за живот, када је водио своју највећу животну битку он је и даље био посвећен послу. Без обзира на природу проблема оне је зрачио увек позитивном енергијом и својим јединственим осмехом преносио је заиста све то на своје окружење. Увек је општи интерес стављао испред свог појединачног и то је нешто што га је заиста красило и одликовало и сви смо ми тога били свесни из његовог најближег окружења.“ – рекао је Радојевић. Његов говор био је препун лепих, на моменте и духовитих и забавних прича о почецима политичког деловања Драгана Тошића, о скромности али и одлучности да научи, да се посвети и да уради оно што је најбоље за град који је, без обзира што није у њему рођен, сматрао као свој. 

Као председник општине Драган Тошић је посебно био предусретљив према медијима и новинарима јер је то сматрао веома  важним делом свога посла. Кроз сваки разговор са медијима видео је пре свега могућност да се обрати грађанима Бечеја, да каже, објасни или информише их о свим пословима који се тичу свих грађана наше општине. Сваке године на крају сумирао је протекли период, информисао грађане о плановима за наредну годину али и званично и са пуно топлине пожелео им срећне празнике. 

Као председник општине он је и нама, новинарима, био веома важан сарадник на, такође, веома важном послу информисања грађана Бечеја. 

У новогодишњим интервјуима који су били последњих неколико година обавеза како његова тако и наша заједнички да на страницама новина испратимо и анализирамо годину за нама, Драган Тошић је углавном причао о плановима, инвестицијама, идејама али је такође имао у виду и чињеницу да град, општину, чине људи, грађани који пре свега желе од неког ко је на челу града да чују позитиван и оптимистичан подстрек за даље. 

… „Очекујем да сарадња са вишим инстанцама власти настави да иде узлазном путањом јер када говоримо о нашим амбицијама, оне досежу даље него претходних година, поготово када погледамо шта је све урађено у општини Бечеј у последњим година, заједничким деловањем са Покрајинском владом и средствима из министарстава код којих смо конкурисали за финансијска средства. Надамо се што већем броју пројеката у наредној години, где ћемо балансирати између планова и могућности да испратимо дефинисане амбиције.“ – рекао је Драган Тошић на крају 2018. године

… „У години која нам предстоји, грађанима општине Бечеј желим успеха на свим животним пољима и испуњење личних и професионалних циљева уз пуно здравља и оптимизма. Заједно ћемо наставити да нашу општину чинимо бољим, сигурнијим и лепшим местом за живот. Сигуран сам да ће то свима нама бити додатни мотив, јер све што урадимо остављамо у наслеђе младима, који представљају нашу главну покретачку снагу.“ – рекао је за наше новине Драган Тошић на крају 2019. године

„Људи осећају психолошки притисак и тешко је изборити се са ситуацијом која преовладава светом, али то нас неће спречити да будемо одговорни према суграђанима, да очувамо радна места и наставимо да унапређујемо привредни амбијент новим инвестицијама.“ – рекао је на крају 2020. године.

Редакција

Медиум доо, Редакција Бечејских дана Адреса: Золтана Чуке 18, Бечеј