ВестиЕкономија

Изградња биогасног постројења код Бачког Градишта

Фирма „Дим гас“ из Београда уложиће више од 3 милиона евра како би изградила савремено постројење које користи обновљиве изворе енергије и које је од вишеструког значаја за општину Бечеј.Председник општине Бечеј др Вук Радојевић заједно са својим сарадницима обишао је радове на изградњи биогасног постројења код Бачког Градишта, које би требало да почне са радом почетком идуће године.

„Ово је прва оваква инвестиција на територији општине Бечеј, која је значајна са аспекта заштите животне средине, пољопривреде и привреде. Овде ће се производити „зелена“ струја за грејање око 1.200 домаћинстава. Исто тако, ово постројење биће у прилици да збрине око 22.000 тоне агро и комуналног отпада, али и да производе 7.000 тона органског ђубрива високих нутритивних карактеристика, које доприносе бољој кондицији земље и мањој загађености услед значајно смањене примене вештачког ђубрива“ – рекао је председник општине Бечеј др Вук Радојевић.

Како би омогућила реализацију ове значајне, зелене инвестиције, локална самоуправа је прошле године обновила атарски пут на изласку из Бачког Градишта према Темерину, чиме су створени предуслови да она буде реализована.

„Захваљујући овој инвестицији биће отворено десетак радних места. Неко може да каже да је то мало, али ми се у Општини Бечеј боримо за свако ново радно место, за сваког инвеститора, јер и ових десетак радних места обезбедиће егзистенцију за исто толико породица. Са инвестицијама на локалном нивоу желимо привучемо инвеститоре да се одлуче за општину Бечеј и да тако отворимо нова радна места“ – додао је др Радојевић.

Фарма Мужлаи из Бачког Градишта је већ договорила сарадњу са инвеститором који гради постројење, где ће одлагати стајњак и тиме унапредити и олакшати своју производњу.