ДруштвоКултура

Изложба фотографија новинарке Серда Жолфије

У галерији „Круг“ Градског позоришта отворена је изложба фотографија новинарке Серда Жолфије по називом „Знакови поред пута“. Део фотографија које су изложене објављене су у првом комплетном издању превода на мађарски језик књиге „Знакови поред пута“ Иве Андрића. До сада је ова књига на мађарски била преведена само фрагментарно па је Издавачка кућа „Форум“ ове године издала комплетан превод дела у преводу Викторије Радич, пет фотографија Серда Жолфије су искоришћене као илустрације у књизи.

Инспирисана Андрићевим делом Жолфија је за ову изложбу прикупила серију фотографија са својих путовања од Африке и Париза до Старе Моравице, Сомбора, Бечеја и других путовања у земљи, пребацила их у је црно бели формат и дала им лични печат, тумачење и контекст постављајући их као своје личне „знакове поред пута“. Већина фотографија су веома сведених форми, скоро наглашено контемплативног и минималистичког израза. Један од Жолфијиних најбољих пријатеља отворио је изложбу чиме је још једном наглашена лична и интимна природа ових фотографија.

Овакав стил према њеним сопственим речима и речима Габријеле Сел која је испред организатора одржала уводну реч није својствен њеном уобичајеном изразу јер су њене фотографије углавном препуне боја, шарене, динамичне што је више својствено њеном животном стилу уопште. Стално у покрету, знатижељна и склона да се опроба у разним пословима Серда Жолфија је показала да може и да да још личнији печат својим ауторским фотографијама, да уђе дубље у сопствену интиму.

Након отварања изложбе у Креативном центру била је одржана и промоција књиге „Знакови поред пута“ на мађарском језику којој је присуствовала и преводилац Викторија Радич.