КолумнеРазонода

Јулијана Палинкаш: Момци; због друштва између две оштрице

Аутор: Јулијана Палинкаш

Друштво је одувек имало норме и правила понашања, поготово за момке. Зашто то кажем?

Девојке имају једна очекивања, друштво друга, а породица опет нешто друго очекује од својих синова, унука, рођака…

Један део је наравно обрис патријархата, који говори да је мушкарац тај који доноси више новца у кућу. Када је у питању неки излазак, односно како волимо да кажемо дејт, поготово први момак плаћа рачун. Он позива први. Мушкарац поштује своју партнерку кад показује своја осећања, отвара врата, извлачи столицу, има културан вокабулар, итд.

А шта друштво тражи?

Иако се неки неће сложити, на прво место стављам компетнцију. Она може бити компетенција у материјалном смислу, односно ко има бољи аутомобил на пример. Чак можемо рећи да је ‚мртва трка‘ у томе да се покаже ко је већи ‚даса‘. Прво морам да вам кажем, такво понашање је сасвим нормално у добу кад је и нам је свима потребно мишљење друштва.

Зашто ово кажем?

Једна девојка која је учествовала у мом испитивању, рекла је да момци користе џентлменство само да би добили нешто за узврат. Питала сам момке шта они мисле о томе. Сви одговори били су исти.

Они су васпитани тако да поштују своје даме, и осећају се добро са тим. Дакле желе да се ми осетимо поштовано.

Не могу скроз ни да порекнем да не постоје они који желе нешто да добију пошто нешто нама учине. Ипак они сами кажу да када су у вези, буду искрени према својој партнерки. Шта је онда овде закључак?

Први корак: разумевање

Друго: Сами бирамо с ким смо у друштву, и тражимо ону особу која нам прија таква каква јесте. Увек можемо да се удаљимо од оних који просто нису за нас.

Оно што мислим да је итекако битно да знамо какав однос желимо, и да будемо јасни и са собом тако и са партнером.

Треће и по мени најбитније: не треба глобализовати. Нису сви момци исти, па не треба судити само по томе што се пре десило.

Ако тражимо поштовање, и разумевање онда мислим да и момци то заслужују.