Књижевни уметнички клуб „Перо аматера“: Одржано поетско такмичење

Књижевни уметнички клуб „Перо аматера“ из Бечеја је у суботу септембра организовао другу по реду манифестацију „Песнички турнир“, овога пута у хотелу „Златна обала“.

Концепт овог песничког такмичења је скоро „спортски“. Такмичиле су се екипе из различитих књижевних клубова, организација, удружења и то екипно. Сваки клуб или удружење је изабрао три песме од три различита аутора и на тај начин се представио стручном жирију и публици. Ове године пријавило се шест екипа из Војводине и Београда. Екипу домаћина, клуба „Перо аматера“ представљали су Бошко Барјактаревић, Емир Симеон Дураковић и Драга Јанкуловски. Остале екипе које су се пријавиле дошле су из Кикинде, Суботице, Сремске Митровице, Београда и Земуна. 

Као пропратна манифестација овог такмичења организован је и сликарски сусрет јер Књижевно уметнички клуб „Перо аматера“ има и своју ликовну секцију. Још један пропратни програм била је и књижевна трибина на којој су своје књиге представили чланови клуба Александар Павловић и Александра Лакић.

Само такмичење пратио је жири у саставу: књижевник Божидар Цмиљанић Бајо, професорица српског језика Љубица Корхец Ан- дроцки и професор Виктор Шкорић.

Победила је екипа из Суботице из Српског центра „Свети Сава“ (Славица Лукач Торма, Ратко Рале Белић и Марјан Виг). Друго место је заузела екипа из Кикинде, из Клуба књижевника „Душко Трифуновић“ а треће екипа из Књижевне заједнице из Сремске Митровице која је прошле године победила.

Такмичење није прошло без контраверзи јер је екипа из Српског уметничког друштва из Београда демонстративно напустила такмичење незадовољна одлуком жирија.

„У време рада жирија, паузу смо попунили ревијалним наступом и тако разбили такмичарску напетост. Изненадио нас је потез Београђана, што нам је ново искуство и мораћемо да га унесемо у пропозиције такмичења. Најзад, радује нас што смо смогли снаге да организујемо друго такмичење оваквог формата и тиме потврдили најаву да ће бити традиционално“ – рекао је на крају председник клуба „Перо аматера“ Драган Савић.