Óbecse

Középiskolások vetélkedője: Díjazták az óbecsei színészeket és népzenészeket

Amostani hétvégén (május 12-14.) 56. alkalommal kerül sor Óbecsén a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a megszervezésére.

A vetélkedő plakátpályázatára tizenhat mű érkezett be. A szakmai zsűri: Nagy Kornélia grafikus, Molnár Edvárd fotóriporter és Varga Valentin képzőművész döntése alapján az idei KMV-t Mohácsi Imre, az újvidéki Bogdan Šuput Formatervezői Iskola tanulójának munkája hirdeti. A KMV képzőművészeti pályázatára összesen 283 munka érkezett, 25 rajz, 55 grafika, 61 festészet, 7 szobor, 104 fotó és 31 egyéb kategóriában. A zsűri az óbecsei diákok közül különdíjban részesítette Zavarkó Natália, az Óbecsei Gimnázium rajzát.

A Középiskolások Színés Filmművészeti Vetélkedőjét április 21-én tartották meg Zentán. A három előadást és a nyolc filmet Körmöci Petronella színművész, K. Kovács Ákos operatőr, rendező és Urbán András rendező értékelte. A megmérettetésen a Városi Színházban működő Becsei Színjátszó Odú is részt vett Csukás István Vakáció a halott utcában című előadásával, amelyet Rókus Zoltán színművész állított színpadra. Az óbecsei színjátszók két díjat is elnyertek: a legjobb színésznőnek járó díjat Horváth Kinga érdemelte ki, míg a Tanyaszínház különdíját Koncz Antónió kapta meg.

A Középiskolások 33. Népművészeti Vetélkedőjét április 28-án tartották meg a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színháztermében, ahol közel kétszáz fiatal résztvevő érkezett Vajdaság 20 településéről. A fiatalok idén is a szólóének, szólótánc, néptánc és énekcsoportok, az énekszólisták, a hangszerszólisták és hangszeres kisegyüttesek kategóriájában mérték össze tudásukat, produkciójukat Rontó Mártanépzeneoktató, Kelemen Zsolt citeraoktató és Gazsó Tibor néptáncoktató értékelte.

Kisegyüttes kategóriában az óbecsei Csermely zenekar lett az első, a tánccsoport közül a péterrévei Tisza néptáncegyüttes a harmadik helyet szerezte meg, és szintén harmadik lett énekszóló kategóriában a péterrévei Györe Réka és Bovánovics Emília kettőse.

A péterrévei Gyöngyszem leánykórus érdemelte ki a Tillinkó Luca által felajánlott különdíjat.

Az óbecsei irodalmi és beszédművészeti vetélkedőn lapzárta után hirdettek eredményt.

F.R.