Крем пита од банане (Banana cream pie)

Један од класичних рецепата из 70тих. Ово је верзија Марте Стјуарт, чувене америчке ТВ куварице. 

Потребно је за фил: Пола литре слатке павлаке за кување или шлаг, обавезно млечне, пола литре млека, 1 шоља шећера, 3 ванилин шећера. Све то ставите на шпорет и сачекајте да проври и шећер се отопи. У међувремену дао се млеко кува умутите 4 жуманца и једно цело јаје са 1/2 шоље густина да нема грудвица. Полако у ту масу додајте једну по једну (две или три) кутлаче врелог млека све време мешајући ручном мутилицом. Ово је важно да се јаја не згрушају у кајгану. Када је маса уједначена додајте масу у остатак млека у шерпу и кувајте док се не згусне као за пудинг. Покријте крем са фолијом одгоре да се не створи корица и ставите у фрижидер да се охлади. 

Кору направите од 300 грама плазма кекса и 150 грама отопљеног путера, 5 кашика врелог млека као за чизкејк и утисните је у калуп за питу (или за торту ако немате за питу) и ставите у рерну да се испече док не добије браон корицу. Охладите кору. Шест зрелих банана исеците на колутове не јако танке. Ређајте по слој крема и банана наизменично. Ставите у фрижидер да се добро охлади. 

Улупајте пола литре млечне слатке павлаке и направите шлаг (можете и пре служења) и намажите одгоре. Уместо шлага одгоре можете да умутите и она 4 беланца што су вам преостала  са 8 кашика шећера у чврст снег са једном кашиком густина и пола исцеђеног лимуна па одгоре на питу ставите шаум и запечете у рерни на 180 док не порумени. Оставите онда да се добро охлади све поново. Ово је једноставан рецепт али омиљен и за клинце. Све ово можете радити и са пудингом али са јајима и слатком павлаком је неупоредиво лепши укус.