ВестиЗдрављеКуварРазонода

Кувар: Да ли супа заиста лечи?

Изгледа да смо завршили са михољским летом, време се полако мења и почиње зима. Прехаде су све чешћа појава.

Домаћа пилећа супа је немедицински народни лек који се користи вековима, а који ће препоручити сваки лекар јер – научно је доказана њена ефикасност. Домаћа супа од давнина се користи за лечење респираторних инфекција. Удисање њених топлих испарења подиже температуру дисајних путева и опушта згуснут секрет.

Топла домаћа пилећа супа са поврћем помаже у успоравању кретања неутрофила. Неутрофили су врста белих крвних зрнаца који нас штите вас од инфекције. Но, она је и одлична подлога (као бујон) за крем чорбе од поврћа.

Уколико увек у фрижидеру или замрзивачу имате неколико литара доброх пилећег бујона можете да комбинујете га са посебно скуваним карфиолом, броколијем, свежим или куваним парадајзом, кромпиром, бундевом, слатким кромпиром и направите крем чорбе на брзину.

За добар бујон потребан вам је велики лонац који ћете загрејати, убацити пилетину сечену на комаде са мало уља (барем један килограм пилећег меса са кожуром, да се запече на дну шерпе и ухвати корицу). Извадите месо и кратко запеците на том уљу неколико шаргарепа, зелен, целер исечен на комаде, већу главицу лука у комаду, једну до две паприке и вратите месо па прелијте водоми и кувајте бар два сата повремено додајући још воде. Додајте со и бибер у зрну. Повремено скините пену ако се накупи, да супа остане бистра. Процедите пилећу супу и служите одмах уз гриз кнедле и закуване резанце и поврће из супе.

Остатак можете да замрзнете за крем чорбе или за додавање у јела попут рижота, пилава, гулаша и сл.