Млади

КЗМ: На радионици млади су анализирали предрасуде због којих постоји неравноправност између полова

Да друштво још увек верује у предрасуде које разликују мушки од женског пола, од оних везаних за кућне послове, односно да домаћица брине о њој, а да мушки пол ради послове за које је потребна физичка снага,сналажења у саобраћају, начина облачења, конзумирања акохола и цигарета, до одабира пословне каријере, закључак је са синоћне радионице коју је организовала Канцеларија за младе општине Бечеј.

Психолошкиња и психотерапеуткиња Оливера Букинац, иначе едукаторкa ових радионица на интерактиван начин је са младима анализирала теме које се тичу положаја и понашања мушкараца и жена у друштву.

Млади генерално размишљају о томе, није то као што је некад било, мислим да смо их мало дотакли тим темама. Промена има и оне се виде, међутим то још није то  као што би требало да буде, постоје те традиционалне улоге које се поштују као што су радили наши родитељи, баке и деке и сматрамо да ми треба да радимо. Оно што желимо овом радионицом је просто то да та једнакост буде више присутна него данас“, објашњава психолошкиња за лист Бечејски дани.

Како је Букинац у уводном говору истакла, родни идентитет- односно како би требало да се понашају мушкарци, а како девојке развија се у најранијем детињству, и због тога се најчешће развијају предрасуде које се тичу родне неравноправности.

Стварно смо озбиљне теме прошли, иако је било и смеха и забаве, мислим да смо већ на почетку подигли свест о родној равноправности омладинцима који су присуствовали и надамо се да ће учествовати до краја ових радионица, јер је атмосфера стварно била пријатна“, рекао је коорднатор Канцеларије за младе општине Бечеј, Давид Туфегџић и истакао је да су млади сами приметили да постоји неравноправост између полова, због чега је управо ова тема изабрана да се обрађује месец дана-у јануару и фебруару.

Теме у оквиру пројекта „Једнаки смо, зар не?” који је финансиран од стране Завода за родну равноправност, ће са младима обрађивати кроз интеракцију; игром, дискусијом или глумом, а циљ ових радионица је да учесници науче што више психолошких механизама који ће им служити у даљем развоју.

Следећи резервисан датум за ове радионице је петак 26. јануар, а наредне радионице ће се организовати 2. и 8. фебруара.

Слика: Канцеларија за младе општине Бечеј