Млади

КЗМ: Волонтери дискутовали о правима жена поводом 8.марта

Првих година двадесетог века, жене су почеле да се залажу за своје право гласа. Упркос чињеници да се међународни дан жена званично слави још од 1975. када су Уједиње Нације прогласиле Међународни дан жена и поред могућности одлучивања, рада,битних улога на власти и држави, улога жене како у свету, тако и у Србији није вреднована исто као улога мушкараца.

Тим поводом, волонтери Канцеларије за младе општине Бечеј су на Међународни дан жена 8.марта организовали дискусију о положају жена у нашем друштву.

Млади су анализирали прошлост, таласе протеста и борбе за једнакост кроз краткометражни филм и историјске чињенице и дотакли се проблема са којим се суочавају савремене жене.

Најистакнутије препреке које су волонтери издвојили као проблем јесу стереотипи који говоре да су улоге мушкарца вредније, те су жене потцењене и на радним местима често имају нижу плату, и морају дупло да се труде.

На крају, закључили су да ће жене морати још много да се боре, како би се идеологија о једнакости у друштву за коју су се бориле још пре једног века испунила.

Представници Канцеларије за младе општине Бечеј подстакли су младе да иницирају овакве дискусије, како би им помогле у развијању критичког мишљења.

Слика Канцеларија за младе општине Бечеј