Мафини са сиром, маком и лимуном
Потребно:
2 јаја
200 грама шећера
1 шоља уља
1 кесица од 200 грама млевеног мака
¼ кг сувљег ситног сира
2 лимуна
Брашна, меког тип 400 (око 300 грама)
1 прашак за пециво
За глазуру: 100 грама шећера у праху, сок од једног лимуна
Умутити пенасто јаја са шећером и додати уље, сир, мак, сок од једног лимуна и нарендану корицу од два лимуна, додати брашно са прашком за пециво толико да се добије тесто густине као еурокрем.
Стављати по једну велику пуну кашику смесе у папирне корпице у тепсији за мафине. Пећи 30-40 минута на 170 Ц (или 140 Ц са вентилатором). Проверити виљушком да ли је печено. Пазити да се препеку и исуше. Кад се мало прохладе прелити глазуром.
Глазура: 100 гр шећера у праху помешати са соком од једног лимуна и направити смесу густине као за палачинке, евентуално, ако је потребно, додати мало воде или још шећера у праху. Сваки мафин. Прелити глазуром од лимуна.
Могу се послужити са мамеладом од наранџе или малина. Мекане су дуго и у фрижидеру могу да стоје и 10-так дана. Од ове количине буде око 24 мафина.