Megünnepelték a Magyar Kultúra Napját

,,A kultúránkat ápolni, éltetni, továbbadni kell…’’

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Ez alkalomból a magyar nép szerte a világban ünnepel, alkalmi rendezvényekkel emlékezik meg e jeles dátumról.
Január 22-én az Óbecsei Népkönyvtár dísztermében A forráshoz csak az árral szemben lehet eljutni címmel került sor Szilágyi Edit, okleveles jogász irodalmi estjére a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A műsor kezdetén szó esett a kultúránk ápolásának és továbbadásának fontosságáról, valamint a Magyar Kultúra Napjának üzenetéről, azaz a nyelv szépségének és tisztaságának megőrzéséről.
Ez egybegyűlteket Szerda Balázs, zenész, történész, a Községi Tanács kultúráért és civil szervezetekért felelős tagja üdvözölte. A rendezvényen a közönség Stefaniga Viola előadásában hallhatta a Himnuszt. Az est moderátorának szerepét Jung Matkó Margitka, az Újvidéki Rádió munkatársa töltötte be.
A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is ünnepi műsort tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Rügyfakadás címmel pénteken, január 22-én, került sor a rendezvényre. Ez alkalommal a Himnusz a Kiscimbora táncegyüttes énekes lányainak előadásában hangzott el. A műsor kezdetén Györe Decsov Emese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és a Községi Tanács vallási kérdések területével megbízott tagja mondott köszöntőt. Beszédében elmondta, hogy azért tudunk, szeretünk és akarunk emlékezni erre a napra, mivel keretet ad szerteágazó kulturális létünknek. Bizonyítja, hogy van eredetünk és létünk, van múltunk, jelenünk és, ami a legfontosabb, jövőnk.
Ez alkalomból a 120 évvel ezelőtt született neves költőnk, Szabó Lőrinc emlékére, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának óbecsei tagjai, Magyar Zsófia és Rókus Zoltán készítettek előadást. Az ünnepi műsort a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület közösen szervezte meg.
– Tavaly volt Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulója, innen jött az ötlet ehhez az egész estét betöltő előadáshoz. Szabó Lőrinc élete kalandos és néha meghökkentő, hiszen megannyi izgalmas pillanatot tartalmaz. Főleg a számtalan nőügye és utazásai keltik fel az emberek figyelmét, illetve hogy a költő két nővel éli le az életét, úgy hogy azok szinte egy helységben vannak, de mégsem tudnak egymásról, avagy a másik titkos életéről. Zsófia játssza ezt a két nőt, jómagam pedig a költőt – nyilatkozta Rókus Zoltán színművész.
A rendezvény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.