ВестиКултура

Музичка школа „Петар Коњовић“: Заједнички пролећни концерт две школе

Музичка школа „Петар Коњовић“ одржала је овогодишњи пролећни концерт али овога пута на неуобичајен начин, имали су госте из Музичке школе „Шандор Фриђеш“ из мађарског града Дунаујвароша.

Концерт је најавила директорка наше музичке школе Тамара Крајтмар које је рекла да ова сарадња са музичком школом из Дунаујвароша је започела још 2009. године када је група ученика и наставника из наше школе одржала два концерта у том граду. Непосредно након тога и ученици и наставници из музичке школе „Шандор Фриђеш“ су узвратили посету и овде одржали концерт у Градском позоришту. Мелинда Јухош која ради као наставник хармонике у Музичкој школи у Дунаујварошу је бивша ученица бечејске музичке школе, ту је и завршила школовање, њена мајка је била наставник хармонике у бечејској музичкој школи све до пензије. Мелинда Јухош која у овој школи води оркестар хармоника је наша суграђанка али сада већ дуги низ година ради у Мађарској.

„Ја тамо предајем више од 30 година хармонику у музичкој школи и сада смо са нашим оркестром гостовали овде у Бечеју. Публика је имала прилику да на овом концерту чује разноврсну музику на у изведби нашег оркестра хармоника. Свирали смо свашта, од популарне музике, танго музике, филмске музике из серијала о Џејмс Бонду, Фантома из опере и на крају смо одсвирали и блок српских песама.“ – рекла је након концерта Мелинда Јухош.

Овогодишњи разноврстан програм концерта припремили су наставници Данијела Вребалов и Давид Бертран.

„Јако ми је драго што смо имали могућност да данас будемо домаћини једном оваквом школском оркестру који иако јесте школски, судећи по томе како звуче, то је прави професионални оркестар. Публика је наступ овог оркестра поздравила громким аплаузом који су они свакако заслужили. Велика нам је и част била што је хор наше Музичке школе могао да учествује у овом програму. Програм је заиста био жанровски шаролик са лаким нотама јер, ето, пролеће је ту па смо и на тај начин желели да „осунчамо“ овај дан. Истакла бих још да ми је веома драго што ове две школе тако лепо сарађују јер то има велики значај и за децу, деца се упознају, друже, размењују се искуства и надам се да ће ово да се настави и да потраје и да ћемо ширити заједништво и пријатељство.“ – рекла је Данијела Вребалов.