ВестиКултура

„Недеља џентлмена 2024“ – post festum

Прве недеље јуна одржана је сада већ традиционална летња манифестације у Народној библиотеци Бечеј – „Недеља џентлмена“.

Почетна идеја пре неколико година била је да се мушка популација привуче у библиотеку. Према статистици библиотеке било је, и сада је таква ситуација, много више жена које редовно користе услуге библиотеке, оне без сумње више и чешће читају али и посећују разна догађања које библиотека организује током целе године.

Овај веома концептуално шаролик програм већ годинама уназад донео је на бечејску културну сцену освежење, посебно у том неком почетном периоду лета, када је још време променљиво, нестабилно а „сезоне“ су у установама културе негде при крају. И ове као и претходних година због временских услова програми су се често по потреби селили из простора напољу у башти унутра у салу библиотеке или у лаунџ простор. Али је једна заједничка линија повезала је све претходне манифестације до сада – овај програмски концепт покрива све врсте уметности јер књижевне вечери смењују одлична, занимљива предавања, разговоре о науци и уметности занимљиви концерти, ту су и ликовне радионице, камерне представе … све то на оба језика, на српском и на мађарском.

И ове године „Недељу џентлмена“ отворио је концерт и то „Душан Бирач секстет“ са евергрин хитовима великих мајстора попут Синатре или Прислија.

Ређале су се током наредних дана преподневне ликовне радионице под менторством професорке Лотос Лучев. Тема је била слободна, махом инспирисана импресионизмом, уметничким правцем који ове године слави свој 150 јубилеј. Након краћег упознавања са главним карактеристикама овог правца, сликарке, почетнице и оне напредније, биле су у прилици да своју креативност изразе кроз приказе својих унутрашњих стања, али и сопственог доживљаја импре-сионистичких мотива.

„Преподневни програм“ углавном је био намењен младима и средњошколцима па је под менторством Ивана Ковача, професора филозофије из Гимназије Бечеј одржана дебата ученка Гимназије Бечеј, на тему ,,За човека је боље да верује у бога него да не верује’’. Ученици су добили прилику да образложе, да дебатују са два почетна става, про ет контра, од којих је један бранио насловну тезу, а други био против исте подељени у два тима. Они су ова два „става бранили“ излажући аргументе, мишљења, али и лична искуства. По оцени публике, али и судинице, Милане Шево, свој став успешно је одбранила екипа ПРОТИВ става израженог у самом наслову дебате.

У петак, 7. јуна, су ученици Економске школе са професорком Иваном Петровић у хладу дворишта Народне библиотеке Бечеј представили публици књигу “Бланк” Феђе Штукана. Овај излет у књигу која није лектира био је изазов за све учеснике и сусрет са књигом која, како кажу, удара право у главу.

Феђа Штукан, глумац, писац, музичар, пилот, учесник у рату, али и бивши наркоман, дилер, алкохоличар, макро…у књизи говори о свом животу без длаке на језику и без жеље да се књига свиди читаоцима. Ова књига никог не оставља равнодушним, она подстиче на једно дубље промишљање о смислу живота, религије, национализма, ратова… Књига отвара низ веома важних тема о којима управо млади треба да промишљају и баш зато би је требало уврстити у школ-ску лектиру, што ће поменута професорка и урадити.

Интересантно је било и то што је и аутор био присутан путем видео позива, а касније се и укључио у програм те поделио нека своја запажања. Организатори су обећали и сусрет са овим аутором негде током јесени. Књигу су у једном даху прочитали и о њој говорили ученици: Угљеша Сурдучки, Ивана Оњин, Теодора Стојичић, Селена Цвејин, Марина Божић и Биљана Велисављев. И Димитрије Туцаков помогао је у приказу романа.

У оквиру вечерњег програма један од свакако најинтересантнијих програма била је трибина популарне науке. Интересантно и атрактивно предавање др Тијане Продановић на тему постојања живота ван планете Земље. Тијана, међу ,,дигиталном генерацијом’’ познатија и као Dr Cosmic Ray, поред силних академских титула и постигнућа, одлична је научна комуникаторка. Она поседује посебну вештину преношења знања о неким комплексним темама широј публици која је различите старосне доби и различитог степена образовања. О могућностима ванземаљског живота, о ономе што се (не) зна и о чему се претпоставља, кроз примере из домена популарне културе, др Продановић је говорила у уторак, 4. јуна.

У оквиру „Недеље џентлмена“ и наш суграђанин Марко Аврамов је одржао промоцију његове прве збирке  поезије „Топло најежење“. Промоција је протекла у пријатној, опуштеној и топлој атмосфери дворишта библиотеке.

На крају, последњег дана „Недеље џентлмена“, бечејској публици се у оквиру вечери под називом „Sunday blues и још по нешто“ представио и познати музичар Ненад Марић (1979), у јавности познат и као Краљ Чачка. Поред музике он је показао да се успешно бави и сликањем (академски је сликар), и писањем поезије. Ненад Марић је 2016. године објавио збирку песама ,,На маргини’’, а потом и деби албум „Земља снова“. Годину дана касније додељена му је награда за „посебан допринос афирмацији песничке речи у рок и блуз музици“, уследили су бројни албуми, књиге, рад на ауторској музици за серије, филмове … Марић је током вечери причао о своме стваралаштву, идејама, свом изразу али је на крају пристао и да отпева неколико песама. Био је то веома ефектан начин да се заврши овогодишња манифестација „ Недеља џентлмена“.

На мађарском језику такође је био организован богат вечерњи програм, књижевне вечери са Бенедек Миклошем, песникињом Терек Аном, радионице о заштити животне средине са Кингом Арпаш, изведена је и једна представа – монодрама „Једна жена“ представу је извела студенткиња глуме Сабо Регина.Извор: Народна библиотека Бечеј