Óbecsén járt a Dán Királyság nagykövete

Várható együttműködés: Gazdaság, kultúra, ifjúsági cserediák program?

Anders Christian Hougaard, a Dán Királyság nagykövete február 17-én, hétfőn látogatást tett Óbecsén. Ez alkalomból találkozott a helyi önkormányzat képviselőivel, akikkel többek között a két ország együttműködésének lehetőségeiről is szót ejtettek. A nagykövet elégedettséggel beszélt községünkről. Habár először járt nálunk, azt mondta, ő maga is egy hasonló vidékről származik, mint Óbecse.
– Hiszem, hogy számos lehetőség adódik az együttműködésre, hiszen Szerbia leggazdagabb részéről, Vajdaságról van szó. Készen állunk, hogy a helyi önkormányzat képviselőivel és a helyi vállalkozókkal beszéljünk a jövőbeli tervekről, különféle közös projektekről. Az elmúlt néhány évben már több példa volt arra, hogy dán cégek nyíltak meg Szerbiában. Reméljük a jövőben még több dán vállalat fog az Önök országa mellett dönteni. Szeretnék kihasználni az Óbecse nyújtotta lehetőségeket, hiszen valóban lenyűgözött mindaz, amit ma láttam – mondta Anders Christian Hougaard, a Dán Királyság nagykövete az óbecsei polgármesteri hivatalban megtartott találkozót követően.
Az óbecsei látogatás során a házigazdák a nagykövetség képviselőinek megmutatták a város főterét, a templomokat, a Fantast kastélyszállót, ismertették velük Óbecse történelmét, kulturális és turisztikai potenciáljait. A gazdasági együttműködés és a két ország helyi vállalkozásainak hálózatépítési lehetőségein kívül ifjúsági projektekről és nemzetközi cserediák programról is szó esett Óbecse község Ifjúsági Irodájának képviselői jelenlétében.
– Mint tudják, Óbecse község mindig nyitott az együttműködésre. A német, olasz, magyar, francia befektetők után, akik már nyitottak vállalkozást községünkben, szeretnénk, ha hamarosan Dánia is Óbecsét választaná befektetéshez. Bízom benne, hogy a mai találkozó után a nagykövettel, hogy ha arra kerül a sor, akkor a mi községünket fogja ajánlani. Láttam, hogy nagyon tetszett neki Óbecse és az, ahogy kinéz. Dánia a filmek és zenék országa, szerintem ugyanez elmondható városunkról is, úgyhogy remélem ez a kulturális együttműködés csak valami nagyobb projekt kezdete – mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.
A hivatalos rész után a nagykövet ünnepélyesen megnyitotta a kortárs dán mozi ciklusát az óbecsei Városi Színházban, melyre február 17-e és 20-a között került sor. Az esemény keretén belül a filmkedvelők ingyen élvezhették a dán kinematográfia alkotásait. A rendezvény az óbecsei Városi Színház, a Dán Királyság Nagykövetsége és a Dán Filmművészeti Intézet együttműködésében valósult meg.
Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója a fesztivál megnyitóján elmondta, hogy a legkiválóbb filmművészeti alkotásokat választották ki erre a rendezvényre, melyeket igencsak ritkán lehet látni a televízión vagy mozikban. Ez egy remek alkalom arra, hogy az óbecseiek ingyen megtekinthessék a dán kinematográfia néhány remekművét, valamint megtanuljanak néhány új dolgot Dániáról – hangzott el Petrović nyitóbeszédében.
A dán mozi ciklusa négy filmet foglalt magába, melyeket ingyen láthatott az óbecsei közönség. A megnyitó napján, azaz hétfőn a Kulcs a boldogsághoz (Nøgle hus spejl) című 2015-ös drámát mutatták be a mozivásznon. Kedden valamivel vidámabb hangulatú filmvolt repertoáron. A szintén 2015-ös Egy szó, mint száz: szerelem! (Lang historie kort) című dráma-komédia szórakoztatta a közönséget. Február 19-én, szerdán egy 2014-es történetet tekinthettek meg az érdeklődők. A Csendes szív (Stille hjerte) igen közkedvelt filmdráma Dániában. A rendezvényt a 2017-ből származó A sármőr (The Charmer) címet viselő díjnyertes romantikus dráma-thriller zárta.
Ez nem az első alkalom, hogy az óbecsei Városi Színház egy-egy ország nagykövetségével együttműködve mozi ciklusokat szervez, amikor a filmvásznon bemutatásra kerülnek az adott ország legkiválóbb kinematográfiai alkotásai. A filmvetítések rendszerint ingyenesek.

D.P.