ДруштвоКултура

Обележен Дан Мађарске револуције

Испред културног центра „Петефи Шандор“ је и ове године традиционално обележен дан Мађарске револуције 1848/49 15. марта. Ове године програм је био у организацији Народне библиотека Бечеј, ОШ “Петефи Шандор“ и Мађарског културног друштва „Патефи Шандор“. Испред споменика песнику о овом бурном историјском периоду у историји Угарске и целе Европе уопште као о веома важном за идентит мађарског народа на овом подручју говорио је историчар Балаж Серда. Поред њега у свечаном делу програма учествовали су чланови МКД „Петефи Шандор“, мушки хор „Ботра“, хор „Дудоло“. Свечаном обележавању присуствовали су и представници локалне самоуправе Киш Игор, члан општинског већа, подпредседница Скупшине Ержебет Кинка, члан општинског већа Чаба Штефанига, поједини директори и представници јавних предузећа и установа и народни посланик и подпредседник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор. Они су након свечаног програма положили венце на споменик Петефи Шандора и одали пошту погинулим борцима у овом историјском догађају.

Петефи Шандор је био један од вођа мађарске националне револуције за ослобађање од Аустрије, млади песник романтичар придружио се побуњеничкој војсци и погинуо, тачније нестао, 1849 године у бици код Шегешвара у данашњем Ердељу. Током тих бурних преломних година за европску историју Мађарска је на кратко под вођством Лајоша Кошута успела да са преко 120.000 војника ослободи делове Угарске, направи независну Мађарску државу и у неколико битака чак порази хабзбуршку далеко надмоћнију војску. Аустрија је уз помоћ Русије успела да већ следеће године врати територије и угаси независну младу државу али је овај догађај остао за мађарски народ за покољења симбол њихове борбе за слободу.

О томе какав је значај ове револуционарне године за Мађаре и данас и у нашој држави рекао нам је историчар Балаж Серда следеће:
„Овај празник, овај датум се обележава као дан Мађарске револуције 1848/9. То је један од најзначајнијих датума у историји мађарског народа и зато га данас овде славимо. Тај датум је на неки начин темељ мађарске националне свести и обележавамо га сваке године. Када причамо о Бечеју, то је за нас сваке године један од најозбиљнијих и најбоље припремљених догађаја који организујемо и обично у току данашњег дана имамо много више манифестација и прослава, то траје читав дан са различитим догађањима али овога пута смо због ове новонастале ситуације могли да организујемо само ово и полагање венаца јер је на отвореном, следеће године биће као и пре свечаније.“