Обновљена биста Здравка Гложанског

Испред Основне школе „Здравко Гложански“ после мало више од једне деценије од када је украдена коначно је обновљена, односно поново урађена и постављена биста Здравкa Гложанског, правника и хероја из Другог светског рата по којем школа носи име.

Тачно пре десет године ова биста је украдена и од тада је обезглављен стајао празан постамент са угравираним именом. Ово мало спомен обележје често је по друштвеним мрежама било тема расправе јер осим што је Здравко Гложански свакако завредио да му споменик испред школе буде лепо одржаван или бар да постоји он је углавном био и добра прилика да се развије често бурна расправа и о стању осталих споменика и обележја у граду. На овај начин, а вероватно и захваљујући баш овој бисти јер се налази на највидљивијем месту, у центру града, покренута је пре две, три године и иницијатива за обнову споменика народним херојима на целој територији Бечеја. Ова иницијатива је уродила плодом па су тако обновљене најпре четири бисте а ево сад и ова последња, пета, испред школе „Здравко Гложански“. У сарадњи са локалном организацијом СУБНОР-а која је била један од иницијатора и уз подршку Општине Бечеј и виших нивоа власти као и уз подршку покрајинског Завода за заштиту споменика културе обновљене су бисте и споменици херојима НОБ-а.

Биста Здравка Гложанског последња је у низу која је постављена од  почетка  иницијативе.  Првобитна  средства  за ливење претходне четири бисте (Шаму Михаљ, Нестор Џилитов, Нађ Иштван и Славко Симин) финансирао је и обезбедио средства за ливење Завод за заштиту споменика културе док је за вајање и израду калупа и ливење бисте Здравка Гложанског сама Општина Бечеј обезбедила средства у износу од 394.800 динара. Бисту је урадила Уметничка ливница „Станишић“ са Ченеја. Надамо се само да ће, сада када је поново постављена, ту и остати и да више неће бити мета вандала и лопова.