Економија

Општина Бечеј: Бечеј, Бачко Петрово Село и Радичевић проглашени за заражено подручје

На сајту Управе за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде објављено је и званично од 14. августа да је и Бечеј проглашен за заражено подручје од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња. Поред самог насељеног места Бечеј, то се односи и на места Бачко Петрово Село и Радичевић.

До сада је, према информацијама председника општине Бечеј, афричка куга свиња захватила два газдинства, а еутаназирано је најмање 40 свиња.

Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј одржао је седницу поводом заражавања свиња у Бечеју са циљем да се докупи опрема за ангажовано људства у спречавању ширења ове заразне болести.

Закључно са 15. августом, а према информацијама из Министарства пољопривреде, широм Србије еутаназирано је око 30.000 домаћих свиња. Министарство је прописало мере за заражена подручја.

Између осталог, Ветеринарском инспектору грађани треба да пријаве сваку оболелу или угинулу свињу са газдинства, а забрањено је организовање сајмова, изложби и друга окупљања животиња, продаја хране животињског порекла и хране за животиње ван пословног простора као и рада сточних пијаца.


Афричка куга свиња није директно опасна по људе и не преноси се на људе и само су свиње осетљиве на тај вирус.

Но, наглашено је у извештајима ветеринарски служби да то никако не значи да људи треба да користе месо оболелих, односно лабораторијски позитивних животиња.

Месо пореклом од таквих животиња пре свега није хигијенски исправно и као такво није за људску исхрану. Ако се такво месо или прерађевине нађу у продаји, оне, због отпорности вируса, представљају огроман ризик да се узрочник преко људи поново унесе на фарме или објекте у којима се гаје свиње.

Препорука Министарства пољопривреде је и управе за ветерину је да грађани треба да искључиво купују месо и прерађевине које је прегледала и одобрила ветеринарска инспекција, у званичним и контролисаним трговинским ланцима који продају месо које потиче искључиво од здравих животиња.

Како би се спречило ширење заразе потребно је, према наводима из Министарства да се спречи директни и индиректни контакт са свим потенцијалним изворима вируса, као и са дивљим свињама.

Мере превенције које је потребно применити подразумевају забрану посетилаца фармама, обавезно пресвлачење када се животиње хране или се ради са њима, као и постављање дезинфекционих баријера, које треба стално одржавати.

Потребно је да власници имају потпуну контролу над објектима у којима гаје своје животиње и свим пословима везаним за узгој свиња, укључујући и њихову исхрану.

Посебно је потребно обратити пажњу на илегалну трговину свињама зато што се новонабављеним животињама болест најлакше унесе у запат, поручују из Министарства и Управе за ветерину.