ВестиЕкономија

Општина Бечеј: Потписани уговори за енергетску ефикасност

У Општини Бечеј у понедељак 20. маја грађани који су учествовали у јавном позиву за субвенције за пројекте енергетске ефикасности кућа и станова потписали су уговоре о реализацији овог позива из 2023. године. Ови уговор потписани су и свечано уручени грађанима од стране председника општине Бечеј др Вука Радојевића и министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић. 

Потписано је укупно преко 130 уговора од стране 117 корисника који су за овај конкурс поднели ваљану документацију. Средства која су била на располагању за овај прошлогодишњи конкурс била су 20 милиона динара, просечна субвенција износила је негде око 250 хиљада динара по пројекту. Грађани су имали могућност и да конкуришу на више од једне мере из јавног позива. Већина наших суграђана одлучила се да обнови дрвенарију али је било доста пројеката и за изградњу нових котлова па и других мера које су биле предвиђене овим расписом. 

Говорећи о овом јавном позиву председник општине др Вук Радојевић рекао је да за грађане Бечеја који су конкурисали за ове субвенције ово веома важна ставка у кућном буџету али да овај пројект има више бенефита и за локалну заједницу.  

„Оно што је посебно битно напоменути јесте да овим мерама домаћинства остварују значајне уштеде у енергији али исто тако смањују емисију штетних гасова и то је оно што је такође добробит ове мере. Наши суграђани препознају значај ове мере, јављају се на конкурсе,  и у оквиру конкурса у претходне 2 године око 190 домаћинстава је енергетски санирамо кроз ове мере Министарства.“ – рекао је председник општине и додао „Морам напоменути и да ових субвенција бенефите директно имају домаћинства тј. наши суграђани који реновирају своје домове, али од њих одличне бенефите имају и привредни субјекти који реализују све ове пројекте. Не овај начин се и подстиче и локална привреда јер за овај конкурс ангажовано је 50-ак привредних субјеката. То су произвођачи свих ових врста опрема које смо навели кроз различите мере у оквиру овог пројекта. Дакле, све ове паре остају овде на територији општине Бечеј, подстиче се локално предузетништво и кроз то се плаћају порези који остају у Бечеју и чинимо се да је у претходна два циклуса укупна вредност инвестиција била преко 70 милиона динара и видимо да су то веома значајна средства која се финансирају у привредне субјекте у Бечеју.

Радојевић је даље нагласио да је и за ову годину претходне недеље потписан уговор за Министарством за нови циклус пројекта „Чиста енергија“ и за нових 20 милиона динара али и да је ових дана потписан још један веома важан споразум са ресорним министарством који се односи на решење једног од највећих проблема у локалној економији и заједници, проблема који се односи на неефикасно и скупо даљинско грејање. 

„Овим путем још једном желим да нагласим значај сарадње локалне самоуправе и Министарства рударства и енергетике јер Општина Бечеј у пројекту са ИПАРД-ом, а пре свега уз подршку ресорног министарства, заједно са још 10 локалних самоуправа на територији Србије,  ће учествовати у реализацији пројекта „Обновљиви извори енергије за даљински систем грејања“. У питању је геотермална енергија која је тема овог пројекта и ја се захваљујем Министарству на подршци јер ћемо у наредном периоду заједничким снагама реализовати овај пројекат који је револуционаран, од историјског карактера, и за сва времена решава питање даљинског грејања на територији општине Бечеј. За овај пројекат, оно што до сада знамо, је оквирно одобрена вредност средстава око 7 милиона евра с тим што ће се у наредним данима, до потписивања уговора, дефинисати одређени детаљи. То су средства која су намењена за стављање геотермалне бушотине у функцију, која је већ у власништву Општине Бечеј, њено повезивање са постојећим даљинским системом и коначно прелазак на обновљив извор енергије.“ – најавио је нови пројекат Радојевић. 

Министарка Ђедовић је похвалила ефикасност локалне самоуправе на спровођењу овог пројекта у општини Бечеј. 

„Ове године имамо дупло више домаћинстава него у прошлогодишњем позиву. Повећава се и износ средстава, наравно и број свих оних који живе у Бечеју који желе да енергетски санирају своја домаћинства. Више од пола средстава отићи ће на замену столарије али имамо 41 домаћинство које ће заменити котао новим, модернијим и ефикаснијим, и чак 8 домаћинстава које уградити соларне панеле, значи постаће купци/произвођачи, моћи ће да производе сопствену електричну енергију. Знамо да Србија обилује сунчаним данима и да ми, као Министарство и као Влада, желимо да подстакнемо у будућности што већи број индивидуалних  купаца/произвођача соларне енергије али не само за домаћинства него и за друга постројења на соларну енергију и то радимо и на националном нивоу. У последњих годину дана имали смо 7 пута већи број купаца/произвођача, односно домаћинстава који су широм Србије уградили соларне панеле и драго ми је да кроз овај позив можемо да помогнемо да то ураде на својим домовима. Ово је изузетно важан програм и хвала грађенима Бечеја, хвала општини зато што само сви заједно можемо да допринесемо енергетској традицији. Управо овим мерама смањујемо и потрошњу електричне енергије, смањујемо рачуне свим суграђанима који учествују у овом програму и оре свега смањујемо емисију штетних гасова. То су главни бенефити овог програма и драго ми је што смо прошле недеље такође са Општином Бечеј потписали уговор за нови програм енергетске ефикасности који ће бити спроведен ове године. Такође причамо о додатних 20 милиона динара где ћемо подстаћи, ми се надамо исто толико домаћинстава колико смо и сада уговора доделили ако не и више, да унапреде своје домове. Тиме њихови домови постају лепши и комфорнији и подиже се и вредност некретнина. Мислим да овај пројекат има вишеструке користи и позивам све ваше суграђане да се пријаве на јавни позив који ће бити објављен у наредних пар месеци, ако не и раније. Ови радови се изводе брзо кад се започну, потребно је само месец, два три да се спроведу ове мере. Заиста, веома брзо људи могу да осете користи. Уштеда енергије је се креће од 30-40 и до 50 посто у зависности која се мера спроводи.“ – рекла је Ђедовић и додала „Хвала такође општини што учествује и у другим капиталним пројектима Министарства енергетике. Поменули смо увођење гео-термалне енергије у систем даљинског грејања у Бечеју. Ми финансијску уговор треба да потпишемо у наредним данима који ће важити за више општина у Србији и онда ће тај пројекат кренути са реализацијом. Битно је, пре свега да општине прелазе на чистије изворе енергије али и на сопствене изворе енергије. Сигурно је гео-термал потенцијал који не морамо да увозимо и тиме постајемо и енергетски ефикаснији и ослањамо се на сопствене ресурсе.“