Економија

Општина Бечеј: Пријаве штете на пољопривредним културама – анкетни лист

Комисија за процену штете настале од елементарних непогода општине Бечеј објавила је анкету о насталој штети на пољопривредним културама.

Анкетни лист се налази на сајту општине Бечеј и може се користити за више парцела. Проценат штете је искључиво субјективна оцена власника, односно закупца парцеле, наводе из Комисије. Попуњене анкетне листове је потребно предати у просторијама месних заједница, у канцеларији 11 у згради Општинске управе или скенирано на имејл адресу: poljoprivreda@becej.rs

Од података које треба доставити су број парцеле, површина парцеле, оштећење у процентима, врста пољопривредне културе, узрок оштећења, катастарска општина где се налази земљиште, потес и власник земљишта.

Временске непогоде протеклих дана су уништиле добар део приноса. У атару Бачког Градишта, како смо сазнали, страдало је доста површина са кукурузом, сојом, сунцокретом.

Општина Бечеј је путем Комисије за процену штете настале од елементарних непогода покренула анкетирање пољопривредних произвођача, који су претрпели штету на биљним културама услед невремена које је погодило Војводину.

Највеће последице олујног ветра и града у општини Бечеј претрпели су атари Радичевића и Бачког Градишта. Председник општине Бечеј др Вук Радојевић је заједно са председницима општина Србобран и Врбас договорио да се заједнички спроведе анкетирање пољопривредних произвођача како би се утврдила настала штета и ти подаци проследили Влади Војводине, од које ће бити затражена помоћ и подршка.

Председник Комисије за процену штете настале од елементарних непогода општине Бечеј, др Анђелко Мишковић, уједно и члан Општинског већа задужен за пољопривреду и рурални развој, позива пољопривреднике да попуне анкетне листиће, било да су власници или корисници парцела на којима су страдале пољопривредне културе.

„Пољопривреднике ништа не кошта да попуне анкету, а можда им може донети нешто. Они сами уписују тражене податке и проценат штете, према њиховом субјективном виђењу. Права процена штете је тешка јер не постоји адекватан начин процене, али се чини да су штете овога пута изузетно велике. Комисија ће путем анкета прикупити те податке, а идеја је да се обједињени подаци пошаљу покрајинској Влади. Намера нам је да за наше пољопривреднике покушамо да обезбедимо неки вид помоћи, јер сама Општина није у могућности да те настале штете надокнади, зато што ти износи премашују целокупан буџет општине Бечеј“, истакао је др Мишковић.

Анкетни листићи могу се преузети, попунити и предати у канцеларијама месних заједница на територији општине Бечеј, као и путем званичне интернет странице Општине Бечеј.

Анкетни лист: prijava-za-procenu-stete (1)

Извор: Општина Бечеј