ВестиДруштво

Општина Бечеј: Програм „ЛЕТО 2024“

Представници локалне самоуправе и појединих организација пред-ставили су у уторак 21. маја како ће изгледати овогодишње лето у Бечеју када су у питању културне, забавне и спортске манифестације. Овој конференцији за новинаре присуствовали су члан Општинског већа Давид Туфегџић задужен за омладину, спорт, туризам и односе са јавношћу, Милан Оњин, директор Туристичке организације Бечеј, Снежана Секулић, председница УО КУД „Ђидо“ и Горан Думановић, уметнички директор. Овој конференцији нису присуствовали, како је најављено, председник општине др Вук Радојевић и Дане Мандић, члан општинског већа задужен за комуналне послове и инвестиције, који је претходних година био и председник Организационог одбора фестивала „Бечеј ноћу“.

На самом почетку Давид Туфегџић је најавио да се приводе крају радови НИС-а на комплексу базена и да сада следе санирање терена око базена и на простору где су се обављали радови, након тога и чишћење базена и уређење терена од стране радника Спортског центра и комуналних служби, да би се овај простор уподобио за кориснике и почетак сезоне. Према садашњим проценама, како каже, сезона купања и званично базен би требало  да буде отворен почетком јула месеца.

Туфегџић је најавио, тачније направио тизер кампању за највећу годишњу летњу манифестацију, „Бечеј ноћу“ која ће се ипак одржати и то 14. и 15. маја. С обзиром да ће, како је напоменуо, следеће недеље бити одржана и засебна конференција за штампу о овој манифестацији он је само рекао да ће главне звезде овогодишњег фестивала бити Лексингтон бенд и Дејан Петровић Биг Бенд. Сатницу, остале извођаче и за прво и за друго вече, као и финансијску конструкцију, план одржавања пропратних дешавања, логистике самог фестивала биће саопштено на следећој конференцији од стране председника општине и организационог одбора.

Такође је потврђено да се и сама манифестација враћа у претходни облик, прво вече мала бина са више бендова, углавном рок жанра и друго вече са великом бином на градском тргу.

На конференцији су најављене и још неке манифестације од стране Давида Туфегџића и то поново и ове године одржавање Ауто-крос трке на простору код Долме са још више учесника, најавио је и спортске манифестације и то турнире у центру града које организују у сарадњи са КЗМ, Баскет турнир хуманитарног карактера од 5. до 7. јула, фудбалски турнир „3 на 3“ 24. и 25. августа, још неколико фудбалских турнира у насељеним местима (Бачко Градиште и Бачко Петрово Село) и одбојкашки турнир на Бисерном острву (у сарадњи са клубом „Либеро“).

Како је рако све ове манифестације намењене су суграђанима али  и привлачењу што већег броја туриста током лета. Он је изнео и податак да је у 2023. години (у односу на претходну) значајно повећан број ноћења у општини Бечеј, за чак 171 посто.

Милан Оњин, директор Туристичке организације најавио је за „Бечеј ноћу“ организацију Улице занатског пива. Он је рекао да се ци-клус пролећних манифестација завршава са овом последњом Цветном пијацом и почиње летњи циклус.

Већ за сам почетак јуна, за 8. јуни, најавио је одржавање првог Ноћног маркета у Бечеју који организују заједно са Удружењем „Бибер“. Први ноћни маркет трајаће од 18. до 24. часа уз пропратне манифестације, радионице и анимације за децу, музичке програме и сл. Такође у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка која је покровитељ свих Ноћних базара (који се већ дуже одржавају у Новом Саду, Зрењанину, на Врачару) у току јуна месеца поново, тачније 22. јуна у суботу биће одржан и први Ноћни базар у Бечеју, такође од 18. до 24 часа са бројним излагачима који већ традиционално излажу на овим већ добро уиграним манифестацијама.

Оњин је најавио и „Гастро Тиса фест“ 29. јуна који организује Удружење глувих и наглувих Бечеј, већ 4. пут. Ова кулинарска манифестација је прерасла у међународно такмичење у кувању рибље чорбе и пецању. Најавио је и да ће овој манифестацији присуствовати и бројни гости и званичници из покрајине и републике.

Последњи сегмент ове конференције било је представљање новог издања, 9. по реду „Фолк феста“ који ће се као и сваке године одржа-ти од 13. до 17. августа. Фестивал је представила Снежана Секулић и најавила већи број учесника из 10-так земаља. Организатор је као и претходних година КУД „Ђидо“. Како је рекла, Бечеј „Фолк фест“ је од почетка подржан од стране локалне самоуправе и претходних година и од ресорних секретаријата покрајине и ресорног министарства али и од стране локалне заједнице, спонзора, привредника, установа и институција. Заједно са овогодишњим до сада су учествовали фолклорни ансамбли из чак 28 земаља, наравно неке чак и неколико пута посебно из региона. КУД „Ђидо“ су домаћини сва четири фестивалска дана за пет различитих ансамбала из, овога пута Грузије, Шпаније, Камеруна, Колумбије и Ирака (или Ирана) али током трајања фестивала имају размену са још неколико CIOFF акредитованих фолклорних фестивала са којима им се преклапају временски и по распореду па се очекују и наступи ансамбала из Перуа, Боливије, Хрватске, Македоније или можда Италије. Наравно фестивал прате и пропратне манифестације као што су етно базар, изложба народних ношњи, велики фестивалски дефиле учесника, а ове године могуће и ликовна колонија и др. Овај фестивал из буџета општина финансира са око 3 милиона динара.