Култура

Општина Бечеј: У петак почиње „Бечеј ноћу“

Конференција за штампу поводом фестивала „Бечеј ноћу“

У петак, 16. јуна почиње дводневни музички фестивал „Бечеј ноћу“, 6 по реду до сада. Овај фестивал одржава се од 2017. године. Према речима чланова организационог одбора овогодишње издање фестивала ће имати неке мање промене у односу на досадашње.

На конференцији за штампу која је одржана недељу дана пре самог фестивала присуствовао је и председник општине Вук Радојевић и део организационог тима, Дане Мандић, члан Општинског већа, Милан Оњин директор Туристичке организације Бечеј која је и званично организатор фестивала, директор Градског позоришта Здравко Петровић, начелница у општинској управи Даниела Дорословачки.

„Овогодишња манифестација ’Бечеј ноћу’ за нас има посебну сентименталну вредност, пре свега јер је претходни председник општине Драган Тошић, који је преминуо у марту ове године, заједно са својим сарадницима и ентузијастима био идејни творац ове манифестације“, рекао је председник општине Бечеј Вук Радојевић на конференцији за новинаре. Драган Тошић био је на челу организационог одбора од првог фестивала 2017. године, када је осмишљена ова манифестација како би се оплеменило реконструисани главни трг у Бечеју.

На конференцији је пре свега представљен програм фестивала и главне звезде које ће се наћи на великој сцени испред градске скупштине. На шестом музичком фестивалу „Бечеј ноћу“ 16. и 17. јуна на Тргу ослобођења у Бечеју наступиће Марија Шерифовић, Констракта, Нено Белан и „Фиуменс“, Марко Луис и мађарска група „Pannonia Allstars Ska Orchestra“.

Овај програм је као и претходних година подељен на два дана, у петак и суботу, али је новина ове године да ће се оба дана главни програм одржавати на великој бини за разлику од претходних издања фестивала када је прво вече било одржано на малој бини код Економске школе. Према речима организатора то би требало да буде пракса и на наредним фестивалима, да обе вечери имају довољно атрактивне садржаје и госте који ће моћи да напуне трг оба дана.

Као и претходне године, како кажу организатори очекује све велик број људи, Бечејаца на тргу али такође је речено да су сви смештајни капацитети у граду већ попуњени што је довољно индикативно и да се очекује велик број гостију из околних места али и целе државе, региона…

Као и претходних година локална самоуправа је организатор фестивала и за те намене је у буџету општине опредељено 9 милиона динара али Организациони одбор очекује да ипак главница средстава буде од спонзора и привреде. Ове године, по речима председника Вука Радојевића, „главни“ спонзор требало би да буде ПИК Бечеј као чланица МК Групе која ове године слави 40 година постојања.

Поред ПИК-а Бечеј и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање је обезбедио око пола милион динара за ову манифестацију.

Као и претходних година, када је у питању финансијска конструкција и извештај о буџету фестивала на конференцији за штампу речено је да ће он након фестивала бити и званично објављен на увид јавности. Како је речено овај фестивал свакако није јефтина манифестација и он кошта прилично али ће се као и ранијих година локална самоуправа максимално потрудити да се што више средстава прикупи од спонзора и привреде и да за то буде утрошено што мање буџетских средстава.

Концерти су иначе бесплатни за све посетиоце.

Директор Градског позоришта је најавио да ће ове године бити много више и садржаја за децу на тргу у току оба фестивалска дана. Да ће већ прве вечери на великој бини наступати наш, бечејски, дечији хор музичке школе „Петар Коњовић“ који ће и отворити фестивал. Ученици музичке школе певаће специјално припремљен репертоар за ову манифестацију, песме на српском, мађерском, енглеском, италијанском језику и на крају и химну фестивала „Бечеј ноћу“, истоимену песму групе Ева Браун. Поред овог концерта Здравко Петровић је најавио и штулаше на тргу, мажореткиње из Аде, велик број дечијих радионица, велики лого фестивала на тргу израђен од чепова у сарадњи са организацијом „Чепом до осмеха“ и друге активности за најмлађе посетиоце фестивала.

Када је у питању „логистика фестивала“ у виду хране, пића … као и претходних година улице Уроша Предића и Зелена биће предвиђене за поставку штандова. На платоу испред Техничке школе овог пута ће бити постављени штандови са крафт пивом као својеврсна „одмор“ зона. Биће продужено и радно време кафића у Зеленој улици, а баште ће бити проширене до средине пута.

Даниела Дорословачки је обавестила новинаре да ће као и претходних година бити регулисан и донекле измештен саобраћај током фестивала у центру града и где ће се налазити поједине паркинг зоне за посетиоце. Детаљније информације о томе у наставку текста. Као и претходних година организатори су замолили грађане ако је могуће да на фестивал дођу пешке да не би стварали гужве на паркинзима у граду.


Сатница фестивала:

Првог дана фестивала, у петак 16. јуна наступиће прво дечији хор Музичке школе „Петар Коњовић“ и то од 20 часова, након тога следи наступ Констракте и „Земља грува“ од 21 час и на крају наступ Марка Луиса око 23 часа.

Други дан фестивала почиње наступом мађарског бенда „Pannonia Allstars Ska Orchestra“ у 20 часова, затим наступа Нено Белан и Фиумерси око 21.30 часова и на крају је концерт Марије Шерифовић који почиње око 23 часа па негде до пола два после  поноћи. У међувремену око поноћи најављен је и традиционални велики ватромет фестивала „Бечеј ноћу“.


Затварање улица

Обавештавамо јавност да Општина Бечеј дана 16. и 17. јуна 2023. организује манифестацију „Бечеј ноћу“ у Бечеју на Тргу ослобођења, те ће у периоду припрема и одржавања концерта у центру Бечеја саобраћај бити обустављен у делу улица и то:

Затварање односно обустава саобраћаја дела улица у насељеном месту Бечеј за време трајања манифестације „Бечеј ноћу“:

дана 16.06.2023. године од 6°° часова до 04°º часа дана 17.06.2023. године:

 • Главна ( од укрштања са Тргом ослобођења до укрштања са улицом Данила Киша),
 • Уроша Предића ( од укрштања са улицом Зелена до укрштања са Тргом ослобођења)

дана 16.06.2023. године од 16°° часова до 04°º часа дана 17.06.2023. године

 • Зелена ( од укрштања са улицом Петефи Шандора до укрштања са улицом Змај Јовина)
 • Браће Тан ( од укрштања са улицом Змај Јовина до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Герберова ( од укрштања са улицом Доситејева до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Уроша Предића ( од укрштања са улицом Светозара Марковића до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Данила Киша ( од укрштања са улицом Главна до укрштања са улицом Зелена)
 • Новосадска ( од укрштања са улицом Светозара Марковића до укрштања са Тргом ослобођења)

Као и затварање односно обустава саобраћаја дела улица у насељеном месту Бечеј за улице:

дана 17.06.2023. године од 6°° часова до 04°º часа дана 18.06.2023. године

 • Главна ( од укрштања са Тргом ослобођења до укрштања са улицом Данила Киша),
 • Уроша Предића ( од укрштања са улицом Зелена до укрштања са Тргом ослобођења)

дана 17.06.2023. године од 16°° часова до 04°º часова дана 18.06.2023. године

 • Зелена ( од укрштања са улицом Петефи Шандора до укрштања са улицом Змај Јовина)
 • Браће Тан ( од укрштања са улицом Змај Јовина до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Герберова ( од укрштања са улицом Доситејева до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Уроша Предића ( од укрштања са улицом Светозара Марковића до укрштања са Тргом ослобођења)
 • Данила Киша ( од укрштања са улицом Главна до укрштања са улицом Зелена)
 • Новосадска ( од укрштања са улицом Светозара Марковића до укрштања са Тргом ослобођења)