КуварРазонода

Пилећа пита у шерпи (Chicken pot pie)

Потребно је: 300 грама пилетине без кожице (сачувајте кожицу) исечене ка коцке средње величине, 2 веће шаргарепе исечене на коцкице, 2 лука исецкана, 3-4 зелене стабљике целера или 1 празилук исецкан на коцкице или колутове, 200 грама смрзнутог грашка, 2 дл млека, 4 пуне кашике брашна, 100 грама путера, пола литре бујона (може од пилеће коцке за супу), једно јај и једно паковање лиснатог теста. Зачини: со и бибер, зачин за пилетину.

Исецкати пилећу кожицу и ставити у дубљи тигањ (или плићу шерпу која може у рерну да иде) да се испржи и пусти масноћу. Извадити је кад се отопи масноћа и додати још грумен путера и мало уља па ставити пилетину да се пропржи и добије златну корицу. Извадити пилетину па у истом тигању пропржити лук, целер, шаргарепу док мало не одмекне све и на крају додати грашак и мало још динстати, додати зачине по укусу и извадити поврће на тањир састране. У исти тигањ додати путер, у истопљен додати брашно и полако додавати млеко и бујон по потреби док се не добије мало гушћи бешамел. Вратити месо и пиврће и све лепо измешати и поправити укус и ако треба додати соли или бибера. Разваљати лиснато тесто на дебљину прста (не претерано танко!) и прекрити садржај пите и добро притиснути на рубовима шерпе. Пробушити неколико рупица на тесту горе, премазати умућеним јајетом и пећи у рерни док се лиснато тесто не испече и добије златно жуту боју на осредњој температури (око 170) око пола сата. Сачекати да се мало охлади па онда сећи. Служити уз сезонску салату. Уколико имате могућности могу се направити и мање (индивидуалне) питице у оним земљаним чинијицам за пребранац или маљим ватросталним чинијицама.