Друштво

Почела је нова школска година

За већину основаца и средњошколаца почетак нове школске године је већ одавно постала рутина. За крај августа обично се оставља онај последњи круг бициклом по насељу, последњи одлазак на базен или Тису, излазак у град до ситних сати, последња летња журка. 

За прваке ово је прави почетак. Први септембар је дан када се све у њиховим животима променило заувек. 

Претходне три године које је обележила епидемија биле су свакако велики изазов за школе, родитеља и ђаке али ће последици вероватно бити трајнијег карактера. Веома тешко може да се замисли да некако могу да се санирају нереализовани у потпуности школски програми, неодржавање редовне наставе, недостатак социјалне интеракције. Трећу (или је већ четврта) годину за редом корона је у августу имала још једна јак талас епидемије, сад већ се и статистички бележи колико деце је било заражено. То више није мали. Само у Бечеју је у последњих месец дана било преко 30 деце који су тестирани и званично регистровани да су оболели од короне. 

Школска 2022/2023. година почела је у четвртак 1. септембра. Почетак ове школске године пратиле су и најаве у медијима да ће због пораста броја заражених одмах од старта настава бити поново организована по неком система који су важили претходне три године.  Државни Тим за школе калкулисао је чак и са одлагањем почетка школске године. 

Ипак недељу дана пред почетак Тим за школе је донео одлуку де ће настава у свим основним и средњим школама кренути како је планирано 1. септембра, да се одељења се неће делити, и да ђаци и наставници неће морати да носе маске. Поред тога донели су и одлуку да су дозвољени и организовани излети, екскурзије, настава у природи.

Но, у истом обавештењу које су послали свим основним и средњим школама на територији Републике Србије наведено је да Тим за школе апелује на ученике, запослене, као и на родитеље да у случају појаве повишене температуре, малаксалости, кашља не долазе у школу. Управе школе и наставници добили су јасна упутства да уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми болести који могу указати на ковид, одмах о томе обавесте родитељ или старатељ да би преузео дете и одвео га код лекара. До момента доласка родитеља или старатеља, обавеза школе је да ученик буде у посебној просторији под надзором неког од запослених у школи и да притом ученик и запослени треба да носе маску. Уколико се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара. Директори се обавезују да на недељном нивоу обавештавају Министарство просвете о броју заражених ученика и наставника. Први извештај у обавези су да пошаљу у среду 7. септембра. Такође се обавезују да се у случају наглог пораста броја заражених запослених и ученика обрате се надлежном заводу за јавно здравље и школској управи, ради доношења одлуке о евентуалној промени организације рада. 

Почетак школске године у бечејским школама

У свим школама у општини Бечеј традиционално је организован свечани дочек првака као и први школски час уз присуство родитеља. Деци су подељени пакети за безбедност у саобраћају, као и сваке године, добили су мале поклоне за почетак. Следећих 11 година ово ће за њих неминовно постати рутина али ово сада је ипак велики догађај за њих. 

Укупно је на територији општине Бечеј у први разред ове године уписано 321 ученик, од тога 165 на српском наставном језику и 156 на мађарском наставном језику, али следеће године, према статистичким подацима, се очекује 330 ученика. Највише нових првака ове године уписала је школа „Шаму Михаљ“ из Бачког Петровог Села, 66 првака, школа „Светозар Марковић“ уписала је 45 нових ученика, школа „Петефи Шандор“ 40, „Шаму Михаљ“ из Бечеја 52 првака, школа „Север Ђуркић“ 53, „Здравко Гложански“ 55 и „Братство“ 10 првака. 

Општина Бечеј свим првацима обезбедила је мале поклон пакетиће: добили су Прварице, флуоресцентне торбе за физичко, по једну мајицу, воштане бојице и наруквице за саобраћај.

Неке од бечејски основних школа су имале посла и током распуста, радило се на уређењу простора и на реконструкцији школских зграда. 

У школи „Шаму Михаљ“ искористили су ово лето за реконструкцију кровне конструкције уз помоћ Покрајинског секретаријата а у оквиру пројекта чија вредност је била негде око 4.6 милиона динара (ово је тек прва фаза комплетне реконструкције), обновили су и унутрашњу расвету у школи што је финансирала општина Бечеј, а Министарство просвете финансирало је и њихов нови информатички кабинет у школи

Скоро две године након најаве велике реконструкције Основне школе „Север Ђуркић“ нема помака на овом пројекту, још увек је неизвестан почетак радова или бар неки наговештај да се припрема и реализација овог пројекта. Документација је сад већ више од годину и по дана негде у неком бирократском лимбу, цене се мењају па чак и ако је пролетос све било уговорено и поново одобрена финансијска конструкција она ће сигурно са овим новим поскупљењима опет морати да иде на ревизију. У сваком случају ученици ове школе су и ову школску годину дочекали у својој матичној згради. 

У основној школи „Петефи Шандор“ су такође искористили распуст за кречење и уређивање учионица и других просторија за боравак ученика и наставника.  

Скупљи уџбеници и школски прибор

Током августа месеца просветари су најављивали и могући штрајк на самом почетку школске године незадовољни малим платама. Да је штрајк успео да окупи све синдикате школе би првог септембра остале затворене али нису успели да постигну договор. Штрајка ипак има јер око 500 школа у Србији, које су чланице Уније синдиката просветних радника, започеле су школску годину са скраћеним часовима. 

Ипак једна од тема о којој се највише полемисало и писало ових неколико недеља пред почетак школске године су драстична поскупљења уџбеника, школског прибора … свега што је деци потребно за полазак у школу. 

Родитеље су у августу дочекале нове цене у књижарама, нова, нагла поскупљења школског прибора али и уџбеника за основне школе па је тако цена комплета уџбеника за једну годину достигла и до 18.000 динара. Уз све то школе, школске управе, министарство су саопштили да не препоручују куповину половних уџбеника јер „се уџбеници сукцесивно мењају из године у годину“. Поред куповина књига сваки родитељ мора да рачуна и на неколико хиљада динара издатака за свеске и друге потрепштине, за ташне, спортску опрему, гардеробу. Могућност куповине на рате родитеље не теши их много јер они то свакако морају на крају да плате овако или онако. Поред тога за све остало наведено, нема рата ни других повољности осим ако не дигну кредит, што уколико имају више школске деце у породици није искључена могућност