ВестиПолитика

Политика: Интервју са председником општине др Вуком Радојевић пред локалне изборе

Како процењујете рад локалне самоуправе у првој половини ове године

Откако сам половином прошле године ступио на функцију председника општине Бечеј, заједно са мојим сарадницима свакодневно предано радимо на томе да унапредимо квалитет живота на територији општине Бечеј, реализујући различите пројекте, од оних капиталних, преко условно речено мањих, који су такође значајни за наше суграђане. Поред тога, активно пратимо конкурсе који расписују виши нивои власти, пишемо пројекте. Акценат смо превасходно ставили на оно што су сами грађани истакли као своје приоритете у оквиру акције „Буџет по мери грађана, и ти се питаш“, коју реализујемо како бисмо у партнерству са грађанима, ослушкујући њихове потребе, урадили за бољи Бечеј сутра.

То можда најбоље илуструје чињеница да смо само до половине ове године у сарадњи са републичком и покрајинском владом обезбедили 450.000.000 динара за инвестиције у општини Бечеј, а рећи ћу вам само да је годишњи просек средстава која су се трошила за улагање у унапређење квалитета живота износили око 250.000.000 динара. С тим да смо прошле године имали значајан скок када је уложено око 380.000.000 динара у општину Бечеј и утрошено за потребе наших суграђана.

Математика је врло јасна, јасно осликава наше опредељење да учинимо све што можемо, а и више од тога, како бисмо сви заједно живели што боље и квалитетније. Питали сте за прву половину ове године и наш рад, као што вам је познато изградили смо пешачко-бициклистичку стазу у Бачком Градишту, започели су радови на изградњи магистралних водова водоводне мреже у Бачком Петровом Селу, уклања се дивља депонија у Радичевићу, ускоро нас очекује пројекат климатизације спортске хале у Бечеју, изводе се радови на двонаменском систему Перлек 2 који ће служити за одводњавање и наводњавање, решава-мо питање безбедности комплекса отворених базена у Бечеју, ускоро креће реализација мера које се односе на суфинансирање енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Бечеј, а управо у те намене смо ове године добили још 10 милиона динара од ресорног министарства и уз исту цифру која је опредељена у буџету општине говоримо о улагањима од 40 милиона динара у двогодишњем циклусу. С тим да смо донели одлуку да приликом расписивања новог јавног позива изађемо у сусрет суграђанима лошијег материјалног статуса тако што ће Општина Бечеј учествовати са 90 одсто трошкова у реализацији тих пројеката у њиховим домаћинствима.

Такође, настављамо са санацијом путне инфраструктуре на територији општине Бечеј, а током лета би, као што је било и најављено приликом посете министарке заштите животне средине Ирене Вујовић, требало да отпочну радови на изградњи новог постројења за пречишћавање отпадних вода у Бечеју, а ускоро нас очекује и потписивање новог уговора за изградњу канализационе мреже у Бечеју. Настављамо и са изградњом дечијих игралишта на четири локације, код I Месне заједнице, код III Месне заједнице, у Радичевићу и проширићемо игралиште иза робне куће у Доситејевој улици у Бечеју, које је изузетно посећено и сматрамо да постоји потреба и за тим.

Предано смо радили и даље радимо на решавању питања геотермалних бушотна на отвореним базенима у Бечеју. Радници Нафтне индустрије Србије завршили су поступак ликвидације све четири бушотине и сада нам предстоји посао враћања терена у првобитно стање, као и сређивања самог комплекса за предстојећу купалишну сезону. Захваљујући разумевању Покрајинске владе и компанији НИС успели смо да превазиђемо овај проблем и да једном за свагда решимо питање безбедности на базену.

Планова заиста имамо много, али идемо корак по корак, желимо да прво завршимо започето и наша политика је, верујем, била веома јасна, а то је да подједнако водимо рачуна о потребама свих грађана општине Бечеј из сваке месне заједнице и да једнако улажемо у све, стварајући једнаке услове и шансе за све.

Осим инвестиција у инфраструктуру који су то пројекти и програми које бисте издвојили када су у питању образовање, здравство, култура а у домену су локалне самоуправе?

Моји сарадници и ја смо изузетно поносни на сет мера које смо донели у циљу подршке породицама на територији општине Бечеј. Првенствено мислим на бесплатан вртић за сву децу која похађају предшколску установу, од септембра ћемо омогућити и бесплатне уџбенике за све ђаке прваке на територији општине Бечеј, као и бесплатан превоз за све средњошколце који похађају школе у Бечеју, али и за нашу децу која се школују ван наше општине на смеровима који не постоје код нас. Сматрамо да је то истовремено и подршка просветним радницима, јер та мера, између осталог, за циљ има и да сачува број одељења и просветних радника.

Прошле године смо у домену образовања реализовали инвестиције вредне преко 200 милиона динара. Обновљена је фасада Гимназије Бечеј, кров и хидрантска мрежа Економско-трговинске школе, кров у ОШ “Светозар Марковић” у Бачком Градишту, школа ОШ “Шаму Михаљ” у Бечеју. У договору са Покрајинском владом, приликом ребаланса буџета АПВ, биће опредељена додатна неопходна средства за реконструкцију ШОСО “Братство”.

Биће урађена и улична фасада ОШ “Светозар Марковић” у Бачком Градишту и средства у висини од око 4 милиона динара обезбедило је Министарство просвете. Када је реч о здравству, подсетићу вас да смо прошле године у сарадњи са Покрајинском владом добили око 9,4 милиона динара за набавку медицинске опреме и санитетског возила за Дом здравља Бечеј у циљу побољашања квалитета здравствених услуга. Добијена су три нова ЕКГ апарата, два апарата за холтер и два дефибрилато-ра. Поред тога, локална самоуправа је у току прошле године обезбедила око 7,7 милиона динара за ангажовање лекара специјалиста како бисмо нашим суграђанима олакшали приступ здравственим услугама, да не морају да иду изван Бечеја како би се прегледали и лечили. Са таквом праксом смо наставили и ове године и верујемо да грађани препознају наше напоре да им обезбедимо квалитетну здравствену заштиту.

Морам да споменем да смо од ове године дуплирали износ једнократне новчане накнаде за прворођено дете, које сада износе 40.000 динара и на тај начин смо желели да пружимо подршку породицама, поред накнада које држава обезбеђује кроз пронаталне мере и политику коју спроводи. Поред тога, донели смо одлуку да суфинансирамо пренаталне тестове оним трудницима код којих постоји медицинска индикација за спровођење ове процедуре. Знамо да су ти тестови скупи, али неопходни у одређеним случајевима и намера нам је била да трудницама пружимо својеврсну сигурност током тог периода и подршку на њиховом путу да постану мајке.

Када је реч о култури, у претходном периоду уложено је око 30 милиона динара у реконструкцију и опремање Градског позоришта Бечеј, а сада смо урадили и пројекат у вредности од преко 100 милиона динара који желимо да реализујемо у наредне две године како би бечејски храм културе засијао у пуном сјају. Подсетићу вас да смо до сада обезбедили средства за санацију велике сале, за инвестиционе радове у позоришном клубу, набавку опреме, санацију крова. Такође, припремили смо пројекат санације и реконструкције кровне и међуспратне конструкције дела зграде Градског музеја Бечеј, чија је вредност процењена на око 30 милиона динара.

Када су у питању насељена места шта је то што мислите да је важно да се још учини да се побољшају услови живота у сеоским срединама?

Свој рад и активности усмерили смо на то да унапредимо квалитет живота у свим насељеним местима на територији општине Бечеј. Примера ради, у Бачком Градишту смо изградили пешачко-бициклистичку стазу, у Бачком Петровом Селу решавамо питање водоснабдевања, ускоро би требало да почну радови на санацији Пољаничког пута и тај пројекат вредан је око 138 милиона динара. У Радичевићу ће бити уклоњена дивља депонија, велики еколошки проблем, исто то биће учињено и у Бачком Градишту. Свесни чињенице да младима и удружењима грађана у сеоским срединама недостају простори где би могли да се окупљају, реализују своје идеје и активности уредили смо омладинске просторе у Бачком Петровом Селу и Бачком Градишту и то на иницијативу мештана тих насељених места. Спремни смо да то учинимо и у другим месним заједницама, али морамо пре свега видети да постоји добра воља и жеља становника, њихова иницијатива да се тако нешто уради. Поред тога, локална самоуправа помаже реализацију различитих догађаја и манифестација у сеоским срединама са циљем да се становницима пружи прилика да уживају у различитим садржајима, што је такође значајно у погледу квалитета културно-друштвеног живота. Помагали смо сеоске спортске клубове и организације, донирали им опрему, поред финансирања њихових годишњих програма, радили смо на унапређењу квалитета инфраструтуре. Активно смо радили на задовољаваљу потреба наших суграђана у различитим областима и уверен сам да смо показали да имамо слуха за њихове проблеме и приоритете и наставићемо да радимо у том правцу.

Да ли локална самоуправа планира да иновира неке социјалне програме, да олакша и помогне породицама које живе у тешким материјалним условима?

Најпре ћу вам рећи податак да у последње четири године имамо око 22 одсто мање корисника новчане социјалне помоћи, што значи су радно способни пронашли посао и тиме обезбедили себи егзистенцију. Осим тога, мере подршке породицама које сам навео претходно односе се и на социјално угрожено становнике. Општина Бечеј на годишњем нивоу издваја 58 милиона динара за услуге социјалне заштите и ту спадају лични пратиоци, помоћ у кући и народа кухиња. Локална самоуправа из године у годину све више улаже у социјалну заштиту, настојећи да пружи подршку породицама са децом. Осим основних мера подршке прописаних Законом РС, које обухватају различите накнаде по рођењу детета, дечији додатак и слично, Општина Бечеј је усвојила додатне мере подршке како би додатно олакшала живот својим грађанима.

Једна од кључних одлука је повећање накнаде за прворођено дете на 40 хиљада динара (раније 20 хиљада). Такође, Општина стипендира студенте са пребивалиштем на својој територији и регресира трошкове превоза за ученике средњих школа и студенте. Посебна пажња се посвећује и подршци деци са посебним потребама, укључујући трошкове њиховог превоза до школе.Општина Бечеј такође спроводи програме као што су бесплатни уџбеници за први разред основне школе и планира помоћ породицама будућих првака у набавци школских торби. Циљ ових мера је да се пружи подршка породицама и олакша њихов свакодневни живот.

Такође, већ четири године локална самоуправа финансира дневне услуге у заједници без партиципације корисника. Пружање помоћи у кући и личних пратилаца деци постаје све важније, а трудимо се да нема листа чекања за било коју од тих услуга. Такође, радимо на унапређењу дневног боравка за децу са посебним потребама.

Програм народне кухиње је такође проширен, а у пла-ну је успостављање услуге прихватилишта за особе у кризним ситуацијама. Ова услуга ће обезбедити привремени смештај и безбедност до проналаска одрживих решења за особе у невољи, уз издавање упута за њихово збрињавање од стране Центра за социјални рад.

Тренутно је у изради неколико стратешких документат укључујући и кровни План развоја општине Бечеј, да ли можете да нам кажете како тече процес, шта је све покривено тим плановима?

План развоја општине Бечеј за период од 2024-2030.године, израђен је у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Бачка. Процедура израде Плана спроведена је у складу са Законским оквирима, са представљањем развојних праваца и приоритетних циљева развоја општине. Развојни правци су: одрживи економски развој у служби стварања бољих услова за живот и рад, здрава мултикултурална заједница која задовољава потребе свих становника општине и одрживи урбанистички развој за одрживу будућност.Након израде Плана развоја и спровођења јавне расправе, тренутно је на усвајању пред општинским већем и након тога ће бити пред скупштином општине.

У даљој разради Плана развоја биће израђен трогодишњи средњорочни план, који ће бити конкретнији и детаљнији јер ће бити усклађен са буџетом општине.

Поред овог документа, у току је израда новог Програма за младе на територији општине Бечеј од 2024-26.

Каква је ваша процена стања у бечејској привреди?

Још када сам први пут био председник општине Бечеј 2012. године, учинили смо значајне кораке у погледу унапређења и опремања индустријске зоне где је уложено пола милијарде динара. То су препознали и привредници, а ми смо као неко ко жели да привуче што већи број инвестиција, били на располагању свима који су желели да покрену посао у нашој општини. То је резултирало и конкретним подацима, а то је да је незапосленост у општини Бечеј у односу на 2012. годину два и по пута мања. Нова радна места, лични дохотци за наше суграђане, као и пуњење локалног буџета од стране привредних субјеката који послују на територији општине Бечеј кроз плаћање пореза, јесу примат за стабилну и развијену економију и уједно могућност за нове инвестиције. Верујем да знате да би ускоро требало да се отвори нови хотел у Змај Јовиној улици у Бечеју, поред тога у кратком временском периоду завршена је изградња две стамбене зграде, тренутно се граде још две што говори у прилог томе да са једне стране постоји потражнња, али исто тако постоји куповна моћ грађана и мислим да је то, осим због општег економског напретка Србије, уједно резултат и наших напора у претходном периоду који се односе на стварање бољих услова за живот, подизање стандарда живота и самим тим бољег економског статуса наших грађана.

Да ли очекујете исти или већи прилив средстава из виших нивоа власти за пројекте?

То што смо само у првој половини ове године обезбедили средства у висини од 450.000.000 динара, готово дупло више од годишњег просека, даје најбољи одговор на ваше питање. Верујем да проактивни приступ, марљиви рад и квалитетна сарадња са републичком и покрајинском владом дају конкретне резултате управо кроз реализацију различитих пројеката. Ми у овом тренутку имамо спремно више од 20 пројеката и, као што сам већ рекао, активно пратимо конкурсе који се расписују како бисмо аплицирали за средства, а тамо где је потребно обезбедићемо и сопствено учешће. Не бојимо се да радимо и да преузмемо одговорност, што смо верујем показали и доказали у претходном периоду.