Економија

Пољопривреда: Ускоро нови састанак сa премијерком – много нерешених проблема

Иако трају већ скоро месец дана преговори седам организација пољопривредника са председницом Владе РС, Аном Брнабић изглед а да решења за већину проблема и захтева још увек нема. Како су на самом почетку године преговори пропали чланови ових удружења ускоро ће затражити нови састанак са премијерком у техничком мандату Аном Брнабић на којем ће разговарати о проблемима у пољопривреди.

Једна од њихових замерки је и да очигледно у Влади РС не наилазе на разумевање јер, како наводе, на јучерашњем састанку о многима темама које их тиште и проблемима нису стигли да проговоре ни реч, упркос његовом четворосатном трајању.

У питању су углавном удружења која су крајем прошле годи-не организовала блокаде путева, о кључним захтевима не могу да се договоре са ресорном министарком Јеленом Танасковић и траже да искључиво разговарају са Брнабић.

На јучерашњем састанку су били представници удружења пољопривредника Суботице, Наше млеко, произвођачи млека Шумадије и Поморавља, Сложни пидиканци, Брестовачки ратари, Спас и опста-нак сточара западне Србије и Удружење „Стиг“.

Они су прошле недеље напустили састанак са Танасковић јер се премијерка на њему није појавила, већ их је потом накнадно позвала да дођу у Владу. Брнабић је одбила да закаже наставак разговора и препоручила да се обрате новим захтевом са темом дневног реда.

Једино око чега није било недоумица и што је, како су рекли, Брнабић прихватила, јесте да држава неће формирати Привредну комору пољопривредника против њихове воље, јер сматрају да би власт на њено чело поставила блиске сараднике и тако себе искључила из решавања проблема, а одговорност пребацила на асоцијацију која нема нарочито велика овлашћења.

После састанка који је уследио извесно је да ће пољопривредници убудуће дизел са повраћајем 50 динара по литру на име акцизе моћи да добију само за површине регистроване у е-аграру и то највише 100 литара по хектару, за највише 100 хектара. За гориво изнад те количине које стају у резервоар пољопривредних машина, мораће да долазе на пумпу са одговарајућим кантама, или у случају веће количине, да обезбеде цистерну, предвиђену за превоз опасних материјала.

Гориво за обраду земље изнад површине од 100 хектара ће морати да купују по комерцијалним ценама, а не по повлашћеним, односно по 179 динара за литар на пумпама Нафтне индустрије Србије (НИС) у којој је држава сувласник.

Пољопривредници кажу да нису успели ни да отворе питање да ли ће пољопривредник за сертификовано семе добити субвенцију од 17.000 или 18.000  динара јер Брнабић помиње 17.000 динара, а Танасковић је у презентацији мера за пољопривреду, крајем прошле године, навела 18.000 динара.

Оно што такође издвојено као проблем је биће и немогућност да се у е-аграр унесу закупљене парцеле, јер пољопривредници који обрађују земљу не могу да обезбеде уговор са власницима због тога што код многих нису рашчишћени имовински односи из наследства или је власник у иностранству, а неки од њих једноставно не желе да потпишу уговоре. Један од разлога што власници земље не желе да потпишу уговор о давању ораница у закуп може бити и то што је држава уредбом најавила да субвенције по хектару од 18.000 динара од ове године не припадају њима, већ пољопривредницима који их обрађују.

На састанку је договорено да је неопходно да се измене прописи, како би се уважила изјава о материјалној одговорности закупца, као замена за уговор и да ће се то реализовати за око два месеца, а да до тада закупци, уколико желе субвенцију, морају да обезбеде потписан уговор.  Изјава о материјалној одговорности за упис парцела у е-аграр важила би око две године, док се не уреде власнички односи, као предуслов за потписивање уговора о закупу и ако при томе постоји још и воља власника да се одрекне субвенција. На састанку је предложено да се за те спорне парцеле без уговора распише позив за субвенције у другом делу године, јер је први предвиђен да траје само у фебруару.

Пољопривредници такође се жале да нису стигли да разговарају ни о проблему када су домаћинства дељена на неколико мањих, јер је пре три године држава давала попуст на куповину пољопривредних машина за млада газдинства, па су постојећа дељена, а најављено је да ће субвенције моћи да добије само једно домаћинство, на једној адреси.