Економија

Потисје Бечеј: Примарна селекција – уништавање жутих контејнера

Велимир Цвејанов је на конференцији за штампу која је одржана у предузећу „Потисје-Бечеј“ сумирао и резултате примарне селекције отпада у претходном периоду, тачније од кад је цела општина Бечеј покривена са жутим контејнерима и од кад су грађани престали да одвајају и  одлажу отпад који иде на рециклажу у кесе. Прошло је 6 месеци од постављања последњег контејнера у Другој месној заједници која је била остала за крај.

Једна веома негативна појава када је у питању сакупљање рециклажног отпада на овај начин је тенденција уништавања и крађа жутих контејнера, нарочито у Бачком Градишту. За последњих годину дана спаљено је, уништено или украдено чак 15 жутих контејнера. Укупна штета је око 450.000 динара Поред тога скоро 50-так контејнера је оштећено али су у предузећу морали да набаве и машину за варење пластике и да на тај начин почну да поправљају ове контејнере. Од тих 15 контејнера највише је уништено или украдено у Бачком Градишту чак 10, два у Бечеју и три у Бачком Петровом Селу.

„Грађани изгледа не могу да разумеју да ти контејнери нису власништво наше компаније него да они припадају свима нама. То није мала ствар, они су прилично велики, када се померају то је прилично бучно и немогуће је да, посебно што се то догађа ноћу када је тишина, да нико у селу није ништа видео или чуо. У сваком случају нико нам до сада није дошао да пријави, да посведочи. Ми смо већину тих контејнера добили из донација, у највећој мери и од наших локалних компанија и привредника и сада поново треба да тражимо од њих скоро 4 до 5 хиљада евра да бисмо надокнадили и купили нове контејнере које је неко или украо или спалио. Уместо да купујемо нове контејнере да допунимо на местима где нам је потребно да их буде више. Ми апелујемо и на Месне заједнице али и на све наше суграђане да нам помогну и да реагују на то што се дешава. Ми смо чак чули да користе ове контејнере за држање киселог купуса или кромпира. То су контејнери од 1100 литара то не може да стане у шпајз, неко је од комшија морао да види контенјер у дворишту код неког. Не тражимо ми да цинкаре људи комшије али тај контејнер припада свима нама и заиста је потребно да се код грађана пробуди свест о јавном добру и да се реагује на те појаве“  – рекао је Цвејанов.

Када су у питању резултати примарне селекције отпада Цвејанов је похвали веома велики напредак на том пољу јер је у току ове године повећана количина прикупљеног рециклажног отпада за око 40-50 посто у односу на ранији период. Што је добро и што показују да људи полаку стичу нове навике. Додуше, повећане су и количине комуналног смећа у жутим контејнерима и из овог предузећа апелују да грађани то не раде и да бацају смеће у регуларне контејнере. На сваком жутом контејнеру нацртано је шта треба у њих да иде и шта треба да се одвоји: пластичне флаше, лименке, картон, тетра пак.