ВестиЕкономија

Привреда: ПИК Бечеј – пројекат “паметног” наводњавања

ПИК Бечеј, чланица МК Групе која послује у оквиру MK Agriculture дивизије, организовао је Дане поља у близини Бечеја. Том приликом представљен је пројекат „Имплементирање софтвера за препоруке наводњавања”, чији је циљ да се применом одговарајуће технологије направе значајне уштеде у потрошњи воде, као једног од најважнијих природних ресурса, и да се оптимизују трошкови у ратарској производњи. Захваљујући сензорима који су постављени на парцеле под наводњавањем и временској прогнози са метео станице, добијају се информације на којој дубини се налази вода доступна усевима, у којој количини и да ли има потребе за наводњавањем. ПИК Бечеј је за реализацију овог пројекта успоставио сарадњу са холандском компанијом Даком, а подршку је пружила и Амбасада Краљевине Холандије у Републици Србији. Презентацији присуствовао је и Коен ван Гинекен, регионални Аташе за пољопривреду Амбасаде Краљевине Холандије.

Холандска компанија Даком је у свету позната по решењима за иновативну и прецизну пољопривреду и у оквиру овог пројекта започела је сарадњу са ПИК Бечејем у циљу постизања боље контроле наводњавања. Пројекат је представио Горан Јашин, руководилац наводњавања у овој компанији.

Пројекат паметног наводњавања ће допринети бољем доношењу одлука у процесима наводњавања, што за последицу има оптимизацију трошкова у самој производњи и уштеду у потрошњи воде као важног ресурса. Прецизна пољопривреда и паметне технологије доприносе и бољим приносима, јер на основу података који се добијају са постављених сензора и метео станице могу се спроводити адекватне мере за наводњавање парцела и култура које узгаја ова компанија.

„Применом најновијих технологија остварујемо натпросечне приносе на 13.000 хектара које обрађујемо, уз укупну производњупреко 220.000 тона свих ратарских и повртарских усева на годишњем нивоу. Посебно бих истакла да је преко 70% земљишта које обрађујемо под системима за наводњавање” – поручила је Сања Савић, в.д. руководиоца дивизије MK Agriculture.

MK Agriculture дивизија, у оквиру МК Групе система, обухвата компаније које се баве ратарством, говедарством, производњом и прерадом поврћа и воћа, и виноградарством. Водећу позицију у српском аграру имају захваљујући пионирским подухватима у дигитализацији пољопривреде и сталним улагањима у системе за наводњавање и иновације за повећање продуктивности.

У Србији се иначе наводњава 8,3 одсто коришћеног пољопривредног земљишта, а земљиште наводњава 27,5 одсто газдинстава, показују подаци из брошуре Републичког завода за статистику Попис пољопривреде 2023.

Извор: МК Група