Друштво

ПУ “Лабуд Пејовић”: Од првог септембра биће уписано у вртић око 270 деце

У циљу решавања проблема у вези са недостајућим платама за запослене у Предшколској установи „Лабуд Пејовић“, председник општине Бечеј, др Вук Радојевић одржао је низ састанака са представницима Министарства финансија, које треба да одобри повећање масе плата за ту установу.

„Добили смо усмено уверавање да ће Министарство финансија дати и званично одобрење за увећање масе плата за ПУ „Лабуд Пејовић“, те да ће та установа наставити нормално да функционише, као што је и до сада. Наиме, када сам пре три месеца поново изабран за председника општине Бечеј сачекао ме је овај проблем. Тада сам добио информацију да у финансијском плану вртића недостаје 32 милиона динара за масу плата. Обрачун плата ПУ „Лабуд Пејовић“ ради управо та установа, а Министарство финансија даје сагласност. До сада је била пракса да министарство за референтни месец за обрачун плата узима август. Међутим, у децембру смо добили обавештење да ће то бити септембар. Имајући све то у виду, постигли смо договор и уверавање да ћемо добити сагласност на повећање укупне масе плата, а могуће је да ће средства бити обезбеђена и у ребалансу републичког буџета. Уколико и не буде тако, локална самоуправа ће сносити те трошкове и ми смо спремни на то“, рекао је председник општине Бечеј, др Вук Радојевић.

Он је подсетио да је од септембра бесплатан вртић за сву децу на територији општине Бечеј која похађају предшколску установу. У мају месецу је ребалансом за ту намену опредељено око 8,6 милиона динара и још око два милиона за квалитетну исхрану деце у предшколској установи.

“То значи да смо за потребе вртића у овом кратком року обезбедили финансијску подршку у висини од преко 42 милиона динара. То није мали износ, али то је нашим грађанима потребно и важно. Деца су наш приоритет била и биће у будућности, јер су управо они наша будућност. Ова одлука би требало да буде усвојена на некој од наредних седница Скупштине општине Бечеј”, нагласио је Радојевић.

Предшколска установа “Лабуд Пејовић” сутра ће на својим објектима објавити листе примљене и одбијене деце. На овогодишњем конкурсу пристигло је 300 пријава, а биће уписано 263 деце.

“Сходно нашем Правилнику, комисија је извршила бодовање пристиглих пријава. Нажалост, нисмо у могућности да примимо сву децу која су пријављена на конкурсу, немамо физичких и кадровских капацитета. Примљена су деца чија оба родитеља раде, док смо морали да одбијемо оне пријаве где један од родитеља или оба нису запослени. Такође, након конкурса примили смо још 28 пријава. Од тог броја 12 деце смо аутоматски примили, јер је реч о предшколцима, деци самохраних родитеља и деци са сметњама у развоју, који имају приоритет приликом уписа”, рекла је директорка ПУ “Лабуд Пејовић”, Татјана Митић.

Иначе, Општина Бечеј ће у наредном периоду конкурисати и за израду пројектно-техничке документације за све објекте ПУ „Лабуд Пејовић“.

„Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу има конкурс где у потпуности финансира израду пројектно-техничке документације за објекте јавне намене. Ми смо се определили да конкуришемо са свим објектима предшколске установе, како бисмо у наредној години имали спремну документацију и могли благовремено да конкуришемо код покрајинске и републичке Владе за реконструкцију и санацију објеката“, рекао је Радојевић.

Извор и фото: Општина Бечеј