ПУ „Лабуд Пејовић“: Упис у другој половини марта

Предшколска установа „Лабуд Пејовић“ објавила је да ће ове године бити расписан конкурс за упис деце у полудневни и целодневни боравак за 2021/2022. годину у периоду од 15. до 26. марта. На конференцији за штампу која је одржана 1. марта у просторијама управе вртића тим поводом речено је да ће родитељи ове године моћи електронски да пошаљу захтев али и лично да га предају у објектима ове установе у истом периоду од 8 до 12 часова. У Бечеју се пријаве примају у вртићу „Колибри“, у Бачком Градишту у вртићу „Коцкица“, у Бачком Петровом Селу у вртићу „Др Киш“ , у Пољаницама у згради вртића, у Радичевићу такође и у Милешеву у вртићу „Лептирић“, објекат у Дрљану.

„Онлајн пријаве су се прошле године показале као веома ефикасно решење, скоро 50 посто родитеља је послало захтев на овај начин. За оне који то до сада нису учинили, родитељи или старатељи би требало да за ове потребе, направе налог на порталу е-управе и са де региструју. Како то да ураде, корак по корак, могу да се информишу и на сајту нашег вртића. Тамо на нашем званичном сајту постоји и образац који родитељи могу да скину и попуне и донесу у вртић лично. Након 26. марта, када затворимо ту предају конкурсне документације, уследиће као и сваке године бодовање и рангирање пријављених а након тога званично потписивање уговора за све оне који су примљени у нашу установу од 10. до 15. маја. Све те информације ће родитељи добити после 26. марта. Већ од прошле године ми нисмо званично објављивали листе као што је то било у претходном периоду на објектима, на прозорима или вратима, и ове године смо организовали да приликом доношења захтева сви родитељи и старатељи добију смернице, све датуме, рокове, телефоне за информисање када и где могу да питају да ли је њихово дете примљено у вртић и када и где да дођу на потписивање уговора. Оно што ће бити неопходно да донесу приликом потписивања уговора и уписа је лекарско уверење да је дете здраво и копију вакциналног картона као и сваке године.То је већ стандардна процедура.“– рекла је Татјана Митић, директорица ПУ „Лабуд Пејовић“.

Нешто мало више о детаљима самог уписа деце, документацији, рангирању и бодовању и о приоритетним групама деце рекла нам је психолог у овој установи Силвија Субаков:
„Раније је била пракса да родитељи приликом пријаве доносе и извод из матичне књиге рођених, решења о запослењу и другу документацију међутим пошто смо сад електронски повезани са тим базама и у ситуацији да све то можемо лако да проверимо нема потребе да се доноси извод из матичне књиге рођених нити потврде о запослењу. Оно што нам је ипак још увек потребно да се донесе је документација везана за упис деце по приоритетима. Групе које имају приоритет уписа су деца из осетљивих породица: код нас су то најчешће деца самохраних родитеља, деца која долазе из породица које живе од материјалног обезбеђења, односно социјалне помоћи, или из било ког другог разлога имају препоруку Центра за социјални рад, деца са сметњама у развоју или ако неко у породици има неко активно обољење или сметње у развоју, деца жртве насиља, треће и четврто дете, то су оне осетљиве групе које ми примамо по приоритету. За ту децу ће родитељи или старатељи морати да донесу доказе о припадности тој категорији јер то не можемо да добијемо електронски. Решење за социјалну помоћ рецимо, решење за дечији додататак, некакав доказ да је у питању треће или четврто дете у породици или уколико је у питању самохрани родитељи некакав доказ о томе. Након поношења документације која је неопходна деца ће бити рангирана на основу Правилника. За целодневни боравак приоритет су деца из наведених рањивих група па након тога деца чија оба родитеља су запослена а што се тиче полудневног боравка нема неких посебних услова. Дакле, не постоји услов за пријаву детета у вртић. Постоји само Правилник о упису и на основу тог правилника се врши рангирање. То је наш интерни документ на основу којег се прави бодовна листа. Деца из осетљивих категорија се не бодују, она се примају као приоритет. Након тога иду деца запослених родитеља, у зависности од тога да ли ради један или оба родитеља, они добијау одређен број бодова, па затим деца која су треће или четврто дете, па на крају и деца чији брат или сестра већ похађају нашу установу итд. На крају се сви бодови сабирају, и на жалост, често нам се дешава да у целодневном боравку не буде места за све, децу чија оба родитеља не раде, просто нема наша установа довољно капацитета. Кад је у питању запосленост родитеља ми под запосленима подразумевамо и статус редовних студената као и оне који су запослени као приватници, они који имају регистровано пољопривредно газдинство и сл. Ипак, трудимо се максимално да свако дете примимо.“

Број одељења и број уписане деце ће на крају зависити и ове године од уписа. Тренутно на нивоу целе установе има 52 групе од којих су 10 двојезичне групе а остатак је пола на српском и пола на мађарском наставном језику. Сваке године упише се око 300 деце и исто толико крене у школу тј. изађе из установе.

Силвија Субаков је рекла да је објекат вртића у Пицодеру сад дефинитивно затворен јер је било веома мало заинтересованих родитеља за тај вртић, просторије су већ уступљене школи „Братство“, њима је био потребан простор а деца из тог објекта су премештена у објекте у центру.

Татјана Митић, директорица ове установе, је најавила и евентуално отварање јасленог одељења у Бачком Петровом Селу. Тамо ће већ при упису родитељи моћи децу да пријаве за овај узраст (од једне до три године). Такође и у Бачком Градишту ће моћи родитељи од ове године да пријаве децу за целодневни боравак узраста од 3 до 6 година. Но, све то ипак зависи од броја пријављене деце и заинтересованости родитеља или старатеља приликом уписа.


Игралиште у објекту „Колибри“

Ових дана било је лепо време па су деца и коначно могла да уживају на новом игралишту у дворишту вртића „Колибри“. Ово је прво овакво игралиште са справама које су набављене према стандарима које је прописало Министарство, са адекватном подлогом, потпуно безбедно и за деци веома стимулативно игралиште.

„Прошле недеље су васпитачице искористиле лепо време и са децом су редовно боравиле напољу и играли се на справама. Види се заиста да деца уживају и да јако воле нове елементе на игралишту. Тренутно највећи хит је веома актуелна љуљашка/јаје. Морам да кажем да је веома важно да су све справе подешене за узраст деце у вртићу. Васпитачи су приметили да на ове клацкалице коначно деца сама могу да се попну да их сама користе, наравно ту су и пењалице које су такође подешене за њих. Нова подлога је веома стабилна и сигурна што нама такође веома много значи због безбедности деце.“ – рекла нам је Татјана Митић.