Друштво

Радичевић: Акција пошумљавања школског дворишта

Један већи део школског дворишта у Радичевићу је већ деценијама био просторно и функционално недефинисан, лети када је веома топло био је осунчан али без хлада, а током осталих месеци изложен ударима ветра. Садржајно је такође био нефункционалан осим што је повремено знао да послужи као фудбалски терен.

На иницијативу четири маме чија деца похађају ову школу али и вртић, који се налази у истом комплексу зграда, прошлог викенда одржана је акција сађења око 50-так садница у оквиру школског дворишта. Пре тога је током претходне две недеље обновљена и ограда око школског дворишта а пре нешто више од месец дана су заједничним снагама родитељи направили и дизајнирали простор за игру за малишане из забавишта и нижих разреда основне школе новим ручно рађеним дрвеним елементима, живих боја различитог садржаја. Идеја свих ових акција је јединствена: да се за децу али и за омладину на том простору направи једна пријатна зелена оаза у којој ће моћи деца и млади и током лета да бораве цео дан, да се ту организују дружења, да се оживи тај простор за игру и за уживање на свежем ваздуху, у природи. Циљ ових акција био је и стварање једног другачијег и новог амбијента који ће позитивно да утиче на психофизички развој деце и да омогући квалитетније коришћење зелених површина у самом центру села.

Поред тога што је интегрални део школског дворишта овај простор има и веома важну друштвено-социјалну функцију у селу, кажу мештани. С обзиром да омладина у  Радичевићу нема много адекватних простора за дружење у том делу школског дворишта који се налази тик уз сеоски стадион и терене за баскет и друге спортове млади мештани Радичевића се веома често баш на том простору друже, проводе време.

Обогаћивање и обнављање зеленог фонда унутар основне школе имаће и едукативну функцију, што је такође родитељима који су покренули ову иницијативу, био још један важан циљ. Они су, наиме, инсистирали да се набаве саднице различитих врста, да се саднице видно обележе и идентификују и да тај простор буде и учионица за наставу биологије и других предмета као и за школске еколошке пројекте у оквиру наставе. Еколошко образовање је саставни део васпитно-образовног система, те је и сама акција подстицај ученика на очување животне средине.

Све ове веома инвентивне идеје, како конкретно за организацију ове акције тако и за остале иницијативе обликовања простора школског дворишта потекле су од неколико мама које су у сарадњи са Удружењем мештана Радичевића као и са локалним привредницима из села прикупиле средства да се, у овом случају, купе квалитетне саднице, ангажовале су пејзажног архитекту Емила Стевнова из Новог Бечеја за стручну помоћ и покренуле саму акцију сађења током претходног викенда.

Саднице су такође пажљиво биране како би обезбедиле потребан хлад ученицима у дворишту школе и заклањале учионице од сунца. Поред практичне намене, зеленило појединих врста четинара ће посебно допринети визуелном улепшавању школског дворишта током целе године.

„Организовале смо се и покренуле ову акцију пошумљавања школског дворишта, идеја је настала након уређења игралишта у вртићу. Наш план је био да се пошуми овај простор и да се поставе клупе у овом делу дворишта, да се двориште огради пошто је заштитна жица била пропала. Нама је такође било важно и да деца буду безбеднија у школи али и да имају простор за игру и дружење. Морам да напоменем да је ово само последња у низу акција које су спроведене током овог новембра. Ово је само круна свега и као што можете да видите јако велики број мештана се одазвао да нам помогне, како финансијски тако и својим радом. Ову акцију смо иницирале и добрим делом одрадиле нас две до самог краја, Сандра Векић, која је данас овде са мном, и ја. У последње време ово двориште је било празно, без садржаја, раније је ту била стара чајна кухиња, деца су тада имала где да седну, поједу ужину, сада тога више нема. Ово што ми сада радимо је нека врста компромиса, нама је циљ да деца имају адекватан простор за одмор, да имају неку заштиту од сунца, ветра. Оно што морам да кажем и што је веома важно са аспекта друштвене одговорности свих ових људи који су нам помогли, да су ову акцију највише подржали сами мештани Радичевића, Удружење мештана Радичевић као и фирме које послују на територији Радичевића. Неке од фирми као што су МК Продукт доо Радичевић, Вујадин Тривуновић Транспорт доо Радичевић, Мара Јанковић ПР Гес Трим, Саило Марковић ПР Марковић Градња 66, Марко Ћук ПР Ћук компанија, Митар Ивановски ПР Ивановски, све су то предузећа и људи који живе у овом селу или имају неку везу са Радичевићем. Тек када смо видели да је одзив мештана веома велик и када смо скупили пристојну суму новца од око 300.000 динара, ми смо се обратили и Данету Мандићу, члану Општинског већа, и замолили га да нам за ову акцију обезбеди 5 клупа (око 160.000 дин.) жицу за ограђивање дворишта и фарбу (око 80.000 дин., 2 камере око 20.000 дин.) јер у питању је објекат који је у надлежности Општине Бечеј, образовна установа. Добили смо клупе, ограду али и две камере да се простор додатно обезбеди, као и све ово што смо сада урадили. И инвестиција Општине Бечеј је, на крају, била такође негде око 300.000 динара. Они данас уручују и спортску опрему за чланове фудбалског клуба чија је вредност око 100.000 динара. Но, на самом почетку, прва фаза и предуслов за даље одвијање ових акција била је уклањање комплетног појаса растиња око школе у чему нам је помогла фирма Марковић-Градња 66 са багером. На знам на који начин можемо да изразимо нашу велику захвалност за све оно што су нам помогли мештани Радичевића. Такође, захваљујемо се и расаднику Гарденија за три поклоњене саднице. Већ следећег пролећа сам сигурна да ћемо бити сви заједно веома поносни на ово шта смо данас и у ових месец дана урадили.“ – рекла је Јелена Јанковић Ћук, једна од иницијатора ове акције.

Од новца који су сакупили мештани и фирме купљене су саднице у вредности од 220.000 динара, бетонска чесма и батерија са аутоматским затварањем у вредности од 15.000 динара, које ће бити монтиране на пролеће, купљен је цемент и типле за израду постоља за клупе и причвршћивање клупа (око 4.000 дин.), купљен је материјал за израду велике табле и 40 малих таблица и фарба за исте (око 5.000 дин.). Купљено је семе траве у вредности од 5.000 динара које ће бити употребљено на пролеће, за пиће и храну на свим акцијама, грицкалице за децу на последњој утрошено је 15.000 динара. На захтев домара обезбеђен је продужни кабел за камере и шарке за врата (око 3.000 дин.). Око 30.000 динара је остало неутрошених средстава од којих је на пролеће планирана набавка материјала за постављање чесме у школском дворишту. Сав новац који остане мимо овога биће утрошен за сређивање простора на којем је била чајна кухиња и трпезарија.

Као што смо навели, педесетак садница су купљене од новца који је скупљен од стране мештана и локалних фирми док се Општина Бечеј, прикључила овој иницијативи и финансирала за потребе уређења овог простора и део парковског мобилијара, тачније клупе, камере, жицу и фарбу за стубове.

„За локалну самоуправу је важна комуникација са мештанима у свим насељеним местима па тако и овде у Радичевићу. За мене лично када долазим у Радичевић осећам се као да долазим код својих пријатеља и то ми је веома битно да истакнем. Пре свега из разлога што сваку њихову иницијативу, предлог или потребу они су изражавали у складу са реалним потребама. До сада смо увек имали и добре резултате сваке њихове иницијативе и сваке њихове акције. Тако смо и овај пут подржали све оно што јесте потреба у смислу унапређења квалитета живота у локалној заједници, опремили смо ово школско двориште клупама, новом жичаном оградом због безбедности деце, ту су они сад посадили и нове саднице. Данас сам ја овде и због тога што уручујемо и опрему за чланове фудбалског клуба „Младост“ из Радичевића и за млађе категорије и за сениоре. То су све потребе које су мештани Радичевића у неком претходном периоду изразили да су неопходне а које је и локална самоуправа подржала, односно препознала и финансирала. Ми смо ту за све што у Радичевићу треба да се уради, имамо добру комуникацију путем Месне заједнице и путем Удружења али овог пута, ето и директну комуникацију са неколико мама деце која похађају забавиште и школу у Радичевићу које су покренуле целу ову сјајну иницијативу коју смо такође подржали. Са било које стране да долази, било који предлог ми смо спремни да га разумемо и да га подржимо. Оно што је најважније је да имамо континуирану комуникацију са нашим грађанима, битно је да се срећемо са њима, да видимо које су то њихове потребе и на који начин можемо да их подржимо. То је истовремено и механизам али и резултат данашње акције у Радичевићу. Када говоримо о данашњој акцији посебно бих хтео да истакнем и да се захвалим двема мештанкама Сандри Векић и Јелени Јанковић Ћук које су биле стожер ове идеје и ове акције и овом приликом желим да им се од срца захвалим из разлога што данашња акција је нешто што живи у срцима свих мештана Радичевића.“ – рекао је Дане Мандић, члан Општинског већа, задужен за област омладине, спорта и туризма.

У недељу током преподнева је дан био прилично хладан што је донекле онемогућило да се и сами малишани укључе у садњу, да науче нешто о том процесу, па смо за њих организовали добру забаву уз запослене ПУ Лабуд Пејовић на челу са Вером Илић. У помоћ су прискочила локална привредна предузећа која су обезбедила сву потребну механизацију да се тај посао што пре обави и да се након тог настави са дружењем.

Садња сваког стаблa много значи, јер свака нова садница су и нова плућа за децу али овде је урађено много више од тога, од саме друштвено корисне акције која је ангажовала комплетну зајед ницу и резултирала уређењем једног лепог и функционалног зеле ног простора. Функционално дефинисање таквог зеленог простора за децу у добро осмишљен облик који ће имати за циљ да подстиче имагинацију и креативност је за дечији развој веома важан. Ово озелењивање и пошумљавање школског дворишта важно је и са аспекта улагања у будућност јер у периоду који нас очекује у наредним деценијама неопходно је већ сада размишљати о адаптацији на све интензивније ефекте климатских промена што ће свакако дочекати нашу децу.

Али увек остану они прави, искрени, одговорни и вредни, који те чврсто држе за руку,  који те воде или ти се придруже… И једноставно, схватиш, није сврха у истеривању правде, већ у инсистирању на љубави.  Тамо где је има,увек је све у реду.  Волимо и чувајмо наше село, наш Радичевић.