ДруштвоСервис

Радник Сојапротеина ипак негативан на корона вирус, до сада пристигли резултати тестова запослених такође негативни

Јуче, у понедељак 8. јуна, на друштвеним мрежама и у локалним медијима је објављена вест да је један радник бечејске фабрике Сојапротеин након тестирања у недељу био позитиван на корона вирус.  Као и претходних пар месеци и током трајања ванредног стања једини релевантан извор информисања о броју заражених у нашој општини  је био (и остао) искључиво Институт за јавно здравље Војводине и до сада се, кад је ова тема у питању, нису јавности обраћали ни Штаб за ванредне ситуације општине Бечеј (који у свом саставу има и здравствених радника) као ни локална здравствена установа (осим у једном случају пре више од месец дана). С обзиром да Институт не одговара на појединачне упите за општине све информације о броју заражених налазили су се у статистикама на сајту ове институције. Према тој статистици у Бечеју је било десетак заражених али је првобитно објашњење из локалних извора, званичних и незваничних, да су у питању особе које више не живе у Бечеју и које имају само нерегулисано пребивалиште које се још увек води на бечејске адресе.

Овај случај у Сојапротеину је као и већина претходних статистичких података о (не)зараженим лицима изазвао коментаре и калкулације у јавности Бечеја. Након неуспешног покушаја да дођемо до релевантнијих и званичнијих информације из Општине Бечеј или из Штаба редакција Бечејских дана се обратила самој компанији Victoria Group, тј. служби за људске ресурсе ове компаније од које смо добили веома брзо одговор и изјаву директора за људске ресурсе Марије Татаревић у којој се каже:

„У компанији Victoria Group и свим њеним чланицама се од почетка марта 2020. године примењују све превентивне мере за спречавање ширења Корона вируса (COVID-19), у циљу заштите здравља запослених и безбедног процеса рада и пословања.

У фабрици Сојапротеин у Бечеју, у недељу 7. jуна 2020. године је потврђено присуство Корона вируса код једног запосленог у администрацији. Компанија је организовала тестирање свих запослених који су били у контакту са наведеним колегом и до сада пристигли резултати су негативни.

Запослени код којег је у недељу потврђен COVID на тесту се уредно јавио Дому Здравља Бечеј где је упућен на поновно тестирање, а у току данашњег дана је стигао негативан резултат овог поновљеног тестирања.

У складу са Одлуком о организовању рада код послодавца у превенцији ширења Корона вируса, Victoria Group и њена чланица Сојапротеин су омогућили запосленима обављање рада од куће, на свим пословима на којима је могуће организовати такав рад. С обзиром да је једини забележени случај код колеге из администрације, који није имао контакте са радницима у производњи, производни процес у фабрици се одвија нормално уз поштовање најстрожјих мера заштите безбедности и здравља на раду.“