ДруштвоЕкономија

Риболовачки савез Војводине и даље без јасне иницијативе

Риболовачком савезу Војводине обратили смо се и са питањима на која у претходном обраћању нисмо добили адекватан одговор а тичу се нашег упита који је њихов став по питању одржавања и побољшања стања рибљег фонда на територији наше општине путем евентуалног укидања и забране привредног риболова на локалу.

Наиме, ово је пре неколико година била и иницијатива локалних спортских и рекреатвних риболоваца који су том приликом организовали петицију која је била послата претходном руководству РСВ на који нису до сада никада добили одговор. У међувремену након смене претходног руководства и након што је прошло скоро две године од претходног обраћања наших риболоваца (ситуација на реци у сваком случају није се поправила, напротив) очекивало се да ће ново руководство имати бољу комуникацију са риболовцима или бар јаснији став када је у питању ограничавање привредног риболова у питању. На наш поновни упут да ли је наша локална ини-цијатива уопште разматрана од РСВ добили смо следећи одговор:

„Поводом Вашег питања које се тиче укидања привредног риболова на одређеним деловима тока реке Тисе, односно у близини градова који се налазе на обали реке, можемо Вас обавестити да ћемо, као корисник ове риболовне воде, за 2020. годину покушати да спроведемо одређене измене које би омогућиле коегзистенцију рекреативних риболоваца и привредних рибара. У циљу нам је побољшање нарушених односа између горе поменутих, као и између нас као корисника и јавности. Не можемо унапред износити појединости, али имајући у виду да смо саслушали све заинтересоване стране, као и да смо у разматрање узели све сугестије, уверени смо да ће предвиђене мере задовољити свачије потребе. За разлику од досадашњег система решавања оваквих питања, ми нећемо правити разлике, тако да неће долазити до таквих ситуација да одређене стране буду оштећене на било који начин.“

Надамо се да ово значи да је петиција после две године извађена из фијоке и да је то део „узимања свих сугестија у обзир“. Такође надамо се да ће и наша иницијатива ограничавања привредног риболова на територији наше општине кончно бити усвојена на дуже време или бар док се у природном циклусу, за који је потребно чак неколико година, комплетно не обнови рибљи фонд.

Ми ћемо вас, наравно, и даље обавештавати о овој теми јер је разлог за покретање ове иницијативе од самог почетка била брига за нашу реку и заштита најважнијег природног ресурса који наш град има.