КуварРазонода

Рижото са лимуном и пармезаном (Најџела Лосон рецепт)

Потребно је: 3 главице црног лука 2 стабљике целера, 100 грама путер, 2 кашике маслиновог уља, 500 гр пииринча за рижото (округлог зрна), 1.5 литара супе од поврћа (1-2 коцке за супу размућене у топлој води), корица и сок од 2 лимуна, 3 гранчице свежег рузмарина (ако немате онда може и суви, 1 супена кашика сецканог), 2 жуманце, 6 великих кашика ренданог пармезана, 100 мл пуномасне слатке павлаке, со и бибер по укусу.

Целер и лук издинстајте на путеру док не постане стакласт, додајте пиринач и мало га динстајте на луку и полако додајте супу део по део, сачекајте да сваку туру супе пиринач упије. Потребно је да се промеша рижото чешће да пиринач не падне на дно и загори. Кувајте док пиринач скроз не омекша, исецкајте рузмарин, нарендајте кору од лимуна и нацедите сок. На крају кад је пиринач већ скуван додајте 2 жуманца, пармезан и слатку павлаку и зачините по укусу. Кувајте док рижото не буде средње густине, не треба да буде скроз густ, ако је потребно додајте мало воде да пиринач буде добро скуван и мекан као за сутлијаш.
Ово је освежавајући рижото веома добар после обилних месних оброка као промена.
ПРИЈАТНО!