Шакшука (Shakshuka)

Шакшука је једно од најпопуларнијих брзинских јела, спрема се у тигању и лако може да се прилагоди укус који вама одговара. Јело потиче из северне Африке и са Блиског истока. Најчешће се служи, добро иде, уз пита хлепчиће (хлеб печен на плотни) и неки густ и зачињен јогурт. 

Потребно је око пола килограма свежих кобасица, 2 већа лука, 2 веће свеже црвене паприке, 4 већа чена белог лука, 1,5 конзерва пелата (или 4 свежа зрела парадајза, огуљена и исецкана), зачини: димљена ситна паприка, хариса паста или суџук паприке (у зависности колико је љута кобасица), млевени ким, 6 јаја, першуна, со и бибер, уље. 

Извуците месо из омота кобасице и што боље исцепкајте варјачом на ситније комадиће. Загрејте неколико кашика уља (било би добро маслиновог) у дубљем и већем тигању, додајте измрвљене кобасице и испржите док не почну да се лепе за тигањ и добију комадићи корицу, додајте ситно сецкани лук, бели лук, сецкану паприку и још кратко динстајте док поврће не постане стакласто и меко, додајте парадајз, зачините по укусу, додајте мало воде, поклопите и оставите једно пола сата да се све крчка. Након 15 мин. отклопите да вода испари и да се направи густ сос. Направите мала удубљења и у њих разбијте јаја (бар једно по особи). Поклопите тигањ и пеците још 10-так минута (ако желите мало мекше кувана јаја, да жуманце буде ровито онда око 6-7 мин.), поспите сецканим першуном. Изнесите на сто у тигању у којој је Шакшука направљена јер заиста лепо изгледа. Најлепша Шакшука јесте са кобасицама али може да се користи било које млевено месо, идеално би било јагњеће.