Сто контејнера за секундарне сировине за села

На конференцији за штампу у комуналном предузећу „Потисје-Бечеј“ доо новинарима су се обратили директор овог предузећа Золтан Фејеш, технички руководилац Звонко Дајевић и референт за екологију Борис Гаковић. На овој конференцији директор предузећа најавио је годишњи план одношења кабастог смећа и поставку нове туре контејнера за секундарне сировине у селима општине Бечеј.

„Данас најављујемо одношење кабастог отпада што је стандардно по плану и програму за 2020. годину. Као и раније грађани ће бити обавештени на време, поделићемо летке, послати обавештење медијима и окачити на сајту Потисја и Општине. Ове године мало смо променили начин рада, неће се радити две недеље него једну недељу на пролеће и једну на јесен јер смо гледали како раде у окружењу, у другим општинама. Ми још увек не наплаћујемо ово одвожење кабастог отпада. Ово прво, пролећно одвожење кабастог отпада биће од 4 до 9. маја. Биће објављени и бројеви телефона да уколико неко има већу количину отпада да нас обавести на време. Радићемо са пет аутоутоваривача, имамо она два камиона а ако буде потребе радиће и трактор. Једно велико возило нам је тренутно на оправци и није у функцији али је још увек под гаранцијом. Морамо да нагласимо да грађевински шут не спада у кабасти отпад то се посебно односи и за то је потребно да се посебно позове овде код нас у предузеће и то се наплаћује, као што се наплаћује и кад грађани сами однесу на депонију.

Када је у питању прикупљање секундарних сировина имамо и ситуацију да се у међувремену мења и Закон о амбалажном отпаду тако да не знамо када ће се у држави увести кауцијски систем по којем када вратите назад амбалажу добијете поврат новца за њу а цена амбалаже ће бити укалкулисана у цену производа. Ако тај систем почне да функционише онда ће се по домаћинствима смањити драстично количине секундарних сировина.“ – рекао је директор Фејеш

У следећих недељу, две у селима (Бачко Градиште, Милешево, Дрљан и Радичевић) биће постављено по улицама око 100 нових жутих контејнера за секундарне сировине.

„Сада постављамо тих нових 100 контејнера од 1000 литара по селима, пред крај прошле године је постављено 100 у граду то је укупно 200. Ти контејнери су наменски за секундарне сировине и сваки има налепницу која објашњава шта се ставља у њега и посебан дизајниран отвор кроз који се убацују сировине. Ови контејнери се закључавају из разлога да алтернативни сакупљачи секундарних сировина не могу да ваде и разбацују смеће. Вредност тих контејнера је 5.400.000 динара али то није платило Потисје, то смо добили као донацију од „Еко Стар Парка“ због заједничке сарадње. Они нас на тај начин стимулишу а ми ћемо на тај начин моћи да уштедимо на куповини џакова. Почели смо од Бачког Градишта ове недеље јер смо добили коначно решење од надлежне инспекције где можемо да их поставимо. Ускоро треба да добијемо и решење за Радичевић и Милешево. Контејнери ће у овој фази бити постављени у Бачком Градишту, Милешеву, Дрљану, Радичевићу јер су већ крајем прошле године постављени код колективних стамбених зграда у Бечеју. Следеће на реду ће бити Бачко Петрово Село па ће на крају бити остатак града. Контејнери ће бити постављени на раздаљини од 10, 11 кућа. Још увек не знамо колико често ће ти контејнери бити пражњени, видећемо по потреби. Неки наш првобитни план је био даље да следећа тура контејнера буде у мају али сада имамо информација да се чека тај нови Закон о амбалажном отпаду који је у процедури и за сада се не зна када ће доћи на ред у Скупштини и да ли ће то бити уопште у овом сазиву пре избора.
Када је у питању проценат успешности одвајање секундарних сировина по домаћинствима сваки пут се ситуација мало поправи када имамо неку конференцију за медије па се пише и извештава, о томе када се грађанима сугерише да то боље раде па онда следеће две недеље имамо већи проценат одвојених секундарних сировина у тим џаковима. У сваком случају негде од 45 до 47 посто по џаковима су нам секундарне сировине а око 50 посто буде остало смеће. Коју амбалажу третирамо као секундарну сировину не зависи од нас него од оператера шта хоће да преузме, ми нисмо криви што у то не спадају флаше од уља, од јогурта, детерџента, али ето поправљамо се полако се и надамо се да ће се подићи и свест грађана колико је то важно да раде и колико је то у њиховом интересу и интересу њихове деце. Ми још увек од тога немамо никакву зараду и тај део посла који Потисје ради не покрива се зарадом него се финансира из другог дела нашег пословања.“ – рекао је Золтан Фејеш

Звонко Дајевић, технички руководилац, је додао да су грађани у Милешеву и Пољаници најозбиљније схватили процес одвајања секундарних сировина у нашој општини и да је у питању драстична разлика у односу на остатак општине јер је у њиховим џаковима чак око 90 посто секундарних сировина и похвалио напоре мештана ових села.