ВестиПолитика

У Бечеју 4 листе на предстојећим локалним изборима 2. јуна

Крајем априла месеца (26. априла) објављено је и званично да је председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала за 2. јун локалне изборе у још 66 градова и општина Србије у којима они нису одржани у децембру 2023. године укључујући и понављање локалних избора у Београду.

Расписивање избора у преосталим градовима и општинама долази након што су посланици Скупштине Србије, 23. априла усвојили измене и допуне Закона о локалним изборима. Те измене омогућиле су спајање избора за 2. јун.

Након избора у децембру 2023. године због бројних неправилности које су уочене у организацији избора и у условима за фер изборну трку већи део опозиције је и даље у дилеми да ли изаћи на изборе или бојкотовати. Судећи по свему ипак већина опозиционих странака и листа на локалу одлучили су да прикупљају потписе и да кандидују листе на локалу. Београски избори, који се понављају јер ниједна коалиција није имала довољно за већину у скупштини, су већ други проблем.

Коначно на изборе ће, како је најављено, поред владајућих коалиција у градовима широм Србије окупљених углавном око СНС-а, изаћи и већи број локалних покрета и коалиција као и Зелено леви фронт, Народни покрет Србија, Еколошки устанак, Демократска странка, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије, док су Странка слободе и правде, Србија центар и коалиција НАДА у Београду најавиле да неће учествовати јер сматрају да нема времена да се побољшају изборни услови до 2. јуна. Да подсетимо, и међународни и домаћи посматрачи забележили су неправилности на претходним изборима у децембру. Међународна посматрачка мисија ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) издала је 25 препорука властима за побољшање изборних услова.

Изборне листе у Бечеју

У општини Бечеј се такође 2. јуна одржавају локални избори. До краја ове недеље (до 12. маја до поноћи) је рок за предају листа.

За сада су потписе скупиле и проглашене су четири листе и то:

  1. Листа „Александар Вучић – Бечеј сутра“ (Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије, СПС; Расим Љајић – Социјалдемократска партија Србије, СДП; Александар Вулин – Покрет социјалиста, ПС; Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка, СРС; Милош Вучевић – Српска напредна странка, СНС) је проглашена и биће прва на изборном листићу, а на првом месту изборне листе је садашњи председник општине Вук Радојевић (доктор агроекономских наука, СНС). Овога пута и листа „СПС – Ивица Дачић“ иде на изборе заједно са СНС па се тако у првих пет на листи за одборнике нашао и Немања Карапанџић, он је једини на листи који није из редова Српске напредне странке. На листи су и садашњи функционери странке у општини Бечеј који обављају функције у извршној власти, поред председника општине и заменице др Вука Радојевића и Светлане Вулетић, подпредседника СО Бечеј Атила Хорват, ту су и већина чланова оп-штинског већа (Душан Милованов, Дане Мандић, Александра Рајић, Бранислав Нешић, Давид Туфегџић), директор ЈП „Водоканал“ Зоран Грбић. Коалиција око СНС-а предала је 36 имена на листи.
  2. Листа је изборна листа коалиције је листа „Савеза војвођанских Мађара – Демократске странке војвођанских Мађара и Странке мађарског јединства – др. Пастор Балинт“. Ова листа ће носити број 2 на листићu.На овој листи такође се налазе имена која су и у претходним мандатима обављали неке јавне функције као што су председник СО Бечеј Игор Киш који је први на листи а ту су и др Виктор Молнар, Емеше Ђере Дечов, Балаж Серда, Жолт Ловаши Латинчић, директорка Народне библиотеке Ђијента Ловаш и директорка школе „Петефи Шандор“ Габријела Потребић Тежер, директорка школе „Шаму Михаљ“ Анабела Јанковић и др.
  3. Листа коју чине удружени Удружење грађана „Само локално – Милан Бокун“ и Демократска заједницом војвођанских Мађара (ДЗВМ) који су овога пута заједно направили листу. Они су предали листу коју предводе Милан Бокун, Стеван Косановић, Ива Хромиш, Светлана Динић. На четвртом месту на листи је Ото Барањи из ДЗВМ и на петом Габријела Козма. На листи „Само локално“ има 19 имена.
  4. Листа коју чине кандидати ПОКС-а у коалицији са Новим ДСС-ом под називом „НАДА за Бечеј – Сви за Бечеј – ПОКС – Нови ДСС. Први на листи је адвокат Немања Томашевић, бивши директор ЈП „Топлана“ Дејан Вуковић, Милица Вујиновић, Зорица Ђумић и републички посланик мр Ненад Томашевић. На листи је 15 кандидата за одборнике.