Друштво

У септембру у школу по новом моделу?

Обавезне маске, дезинфекција и држање физичке дистнаце су мере које чекају ђаке уколико се од септембра врате у школске клупе. Међутим осим оних најмлађих, од првог до четвртог разреда основне школе, сви остали ученици моћи ће да бирају хоће ли у учионицу или пред екран свог компјутера. Ово је само један од модела које је представио сад већ бивши министар просвете јер до закључења овог броја Влада Србије још није формирана.

Министар просвете Србије Младен Шарчевић је изјавио да је за почетак нове школске године у условима епидемије корона вируса припремљено „неколико модела реализације наставе“ и да је просвета спремна да се прилагођава епидемиолошкој ситуацији.

Шарчевић је рекао да ће школе, родитељи и ђаци моћи да се определе који им модел наставе одговара – да ли ће радити од куће или у школи, али да ће сви ђаци морати да одговарају у школи.

„Сугеришемо професорима и учитељима да дају што више оцена, како би на сваком кораку деца могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива. Школама дајемо аутономију да се са родитељима договоре јер у делу породица је страх“, рекао је Шарчевић.

Колико је могућа да се ради у условима кад је скоро целокупан систем функционисања наставе предмет импровизације видеће се од септембра месеца. Посебно јер једине мере корекције рада по школама и контроле своде се на оне хигијенске и здравствене а и то ће бити регуласано углавном казнама. Шарчевић додао је да ће се настава изводити уз епидемиолошке мере, те ће ђаци носити маске, по само један ће бити на четири квадратна метра у учионици са максимално 15 ученика.

Посебно интересантна је идеја да родитељи имају у овој ситуацију толико аутономије да одлучују о свему укључујући када и колико ће деца похађати наставу. На који начин ће наставници и професори радити са ђацима који због “страха” родитеља неће долазити у школу а да истовремено паралелено раде са ученицима који долазе у школу је непознато. Биће то веома компликовано организовати. синдикати просветних радника су с правом ове предлоге дочекали на нож.

Говорећи о предлозима за основне школе, Шарчевић је рекао да ће се радити по другачијим сменама те ће први и други разред имати четири часа и завршаваће до 11 сати, а онда долазе ученици трећег и четвртог разрада и у школама остају до 14 часова. После њих, у школу долазе ученици петог и шестог разреда и своја четири часа завршавају до 17 сати, а након њих долазе дјаци седмог и осмог разрада и остају до 20 часова.

Шарчевић је рекао да сви они имају по четири часа која трају по 35 минута и редовне одморе, а измеу сваког блока наставе је око 20 минута за дезинфекцију пре доласка наредне смене ђака.

„Они који су болесни или им је неко у породици заражен, остају код куће и имају онлајн наставу. Сви, и они који иду у школу, имаће на понуђеним платформама разне садржаје, вежбе, а школа и у избору платформе има аутономију“, додао је Шарчевић.

О средњим школама Шарчевић је рекао да ће дуалне и стручне теоретски део држати у својим зградама, а практични део наставе по компанијама, односно – док је део разреда на настави, други су на вежбама изван школе.

Осим наставе уживо за родитеље је остављена могућност да бирају, те ако желе њихова деца могу пратити и наставу онлајн, али су у обавези да дођу у школу да одговарају и добију оцену.

Упитан како ће се обезбедити довољан број учитеља и наставника уколико одељења морају да се поделе на максималних 15 ученика, Шарчевић је навео да ће бити ангажовани сви школски ресурси – учитељи из боравка, али и технолошки вишкови који добијају плату, а нису распоређени.

„Ту су и школски психолози, педагози, библиотекари, јер сада је приоритет да се настава стави као основа целе приче. Нико неће бити преоптерећен, водило се рачуна да сви имају 40 часова у радној недељи‟, нагласио је он.

Средња школа, појашњава министар, има своје специфичности, разликује се рад у гимназијама, средњим стручним школама, школама које раде по дуалном моделу образовања.
У средњим школама је углавном двосменски рад, те ће тако на недељу дана да се смењују настава у школи и онлајн. Недељу дана ће наставу ће да прате у школи прва и друга година, а у то време трећа и четврта ће да раде онлајн од куће. Затим се смењују.

Све то је за сада предлог одлазећег министра, будући министар ће у року од само месец дана добити још комплекснији проблем у руке кад почне школска година.

Извор: сајт Владе РС