Ускршње земичке (Hot Cross Buns, Meri Beri recept)
Потребно за тесто:
600 грама брашна комбинација оштрог и меканог пола/пола, 100 грама шећера, 2 кашчице помешаних зачина (млевеног каранфилића, ђумбира у праху и мушкатног орашчића), једна кашичица цимета, кора од једног лимуна, прстохват соли, један суви квасац, 100г путера, 3 дл млека, 1 јаје, 150г сувог грожђа, 150г сецканог сувог воћа (кајсије, смокве, јабуке, ананас по жељи), још мало путера за подмазивање тепсије и папир за печење.
За премаз/глазуру: две велике кашике меда, мало брашна и воде
Помешајте брашно, шећер, зачине, лимунову корицу. Додајте суви квасац. Истопите путер са млеком на шпорету да буде топло (не врело), сипајте у брашно са зачинима пола течности, додајте јаје, и мало соли, полако додајте остатак течности да добијете густину теста да можете да замесите и да израдите руком. Тесто треба да буде мекше али да може да се разради на плочи. Поспите брашном радну површину, додајте суво грожђе и суво воће у тесто и месите 10так минута док не постане еластично. Науљите чинију и ставите тесто да се дигне сат и по времена. Кад нарасте поделите на 12 делова тесто и направите куглице. Поређајте их у дубљу тепсију на мањој раздаљини и оставите још сат времена да поново нарасту.
Од мало брашна и 1 дл воде направите тесто густине еурокрема и шприцем преко сваке земичкице направите крст од овог теста. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени (или 180 са вентилатором) 20 минута док не добију златну корицу али не треба пресушити. Отопити мед и премазати сваку земичку. Служити топло са путером и џемом или медом.