Ускршњи рецепт: Печени чизкејк са маком
За Ускрс ових дана можете да припремите нешто што је донекле “домаће” због мака али и онако “светски” јер је у питању чизкејк и то онај прави печени њујоршки. Направите га дан раније јер треба и да се слегне и да одстоји. Прави судар Војводине и Америке.
Подлогу можете да направити као кекс подлогу стандардно за чизкејк: 150 гр кекса и 70 гр путера, али ако сте вичнији и имате више времена можете да замесите и тесто за лењу питу од 150 гр путера, једног јајета, једног жуманца, једне кашике павлаке, шећера по укусу, ваниле, мало прашка за пециво и рендане корице лимуна. Брашна треба онолико да тесто буде толико чврсто да може да се умеси рукама али да је још мекано. Распоредите тесто рукама на дно тепсије. Допола ипсеците у рерни тесто и кад је румено сипајте фил од сира.
За крему од сира треба вам 200 гр крем сира, 400 гр милерама, 200 гр киселе павлаке, 200 гр шећера, 2 кашике брашна, 1.5 кашика густина, 2 кашике ектракта ваниле или 3 ванил шећера, 3 велика јајета.
За пуњење од мака треба вам 200 гр млевеног мака, 150 мл млека, 4 кашике џема од шљива или купина, 50 гр шећера, нарендана кора једног већег лимуна.
Горе за хрскави посип треба вам још 70 гр меког брашна, 50 гр смеђег шећера и 60 гр хладног путера.
Отопите путер и помешајте са млевеним кексом. Преспите све у модлу и утабајте дном равне чаше тако да и ивице модле буду покривене до пола. Оставите по страни. Рерну укључите да се греје на 160 степени. Или направите тесто за лењу питу према горе наведеном рецепту.
У дубљу посуду ставите сир, милерам и павлаку, па додајте шећер и на најслабијој брзини миксера измутите док се не сједини. Додајте зачине, брашно и густин, па поново кратко измутите, све време на најслабијој јачини. За крај додајте једно по једно јаје и кад се сједине, искључите миксер.
У шерпици загрејте млеко и нарендану кору лимуна до кључања, па додајте мак који сте претходно помешали са шећером. Све измешајте да се сједини и додајте на крају џем, па све лепо повежите. Половину од укупне количине мака преспите преко оног кекса у модли и равномерно распоредите. Потом сав крем од сира прелијте преко. На крају кашиком убаците остатке мака у тај крем од сира. Кашику по кашику распоредите равномерно по целој површини и онда мало утисните у крем да га сир прелије.
Ставите у рерну да се пече око 35 минута. Док се пече, ви умесите мрвичасто тесто од састојака за посип и одложите.
Након 35 минута отворите рерну и поспите по површини чизкејка овај посип, па затворите и пеците још око 15-так минута док не добије боју.
Искључите рерну и отворите је благо да се чизкејк цео тако охлади.
Кад се охладио, оставите га преко ноћи у фрижидеру. Сутрадан је савршен!