Вина из винарије “Винартос” у Спомен кући Тан
У суботу, 15. фебруара је у Спомен кући Тан у оквиру манифестације “Мед и вино” одржано је представљање бечејске винарије “Винартос” као и дегустација вина. Своју винарију је представио власник Томислав Варечка који је говорио о почецима најпре сађења винограда и узгоја винских сорти грожђа а након тога и о првим корацима у производњи вина. Ова винарија сада ради већ скоро 10-так година. Виногради се налазе у Медењачи на потезу који се назива “Медена дуж”. Овај потиски терен је некада био познат по виноградима у нека давна времена кад је у Бечеју још било раширено виноградарство.
Томислав Варечка који је у Бечеј дошао из по виноградима познатог Срема и из породице која се генерацијама бавила тиме пронашао је у Бечеју земљиште које је погодно да засади први виноград. Изабрао је неколико парцела у Медењачи и урадио квалитетну анализу земљишта за које се показало да је има добар предуслов да буде погодно за успешну садњу првог винограда. У питању су биле парцеле у приобаљу Тисе које су неких 200 до 300 метара удаљене од реке. Ту је на површини највише заступљен песак прошаран врстом глине која је богата минералима што су иделани услови за виноградарство. Први калем је засадио 2011. године и од тада са мање или више успеха виногради Томислава Варечке имају веома добар годишњи принос и то неколико сорти грожђа. Од тада, према његовим речима, било је година када је мраз смрзнуо виноград скоро до корена као и изузетно сушних година али је са поносом нагласио да је сваке године све евидентнији помак у његовом искуству виноградара и у приносима. Након неколико година када су се приноси усталили и када је коначно успео да прошири број сорти грожђа одлучио је да започне са опремењем винарије и новим улагањима. Данас је то сад већ веома добро технолошки опремљена модерна винарија која се налази на километар ваздушне линије од винограда у којој је могуће произвести неколико врста вина. За сада су та вина још млада али док полако сазревају Томислав Варечка размишља и о новим улагањима у природну дрвену бурад нпр. Први и основни циљ му је свакако производња квалитетних вина специфичних арома за ово подручје. За сада тржиште је лимитирано на Бечеј и околину од неких 50-так километара и ту на том подручју вина из ове винарије полако већ добијају своје заслужено место, на већини такмичења винара у окружењу редовно освајају прва места и награде. Идеја власника је да пре свега задовољи ово тржиште па учествују редовно на свим манифестацијама у Бечеју и околини. У “Винартосу” се све више улаже и у брендирање вина у дизајн, промоцију, маркетинг. Прошле године је надомак винограда отворио и велику салу за дегустације која од почетка добро ради, организују се славља и манифестације, сала је често препуна гостију. Производња вина свакако за власника винарије Томислава Варечку није више хоби, амбиције су све озбиљније и он се нада да ће једнога дана за генерације које долазе то бити веома успешан породични посао, да је то што ради сада залог за будућност његове породице.