Култура

Za vikend održana promocija knjiga „Maštalica“ i „Haiku moje duše“ Boška Barjaktarovića

Proteklog vikenda u prostorijama Kancelarije za mlade opštine Bečej, održana je promocija knjiga „Maštalica“ i „Haiku moje duše“ Boška Barjaktarovića s početkom u 18 časova.

Književnik Boško Barjaktarović u knjizi pesama „Maštatica“, posvećena deci od prvog do petog razreda osnovne škole, uz humor provlači dečije zaljubljivanje prvu ljubav, ljubav prema životinjama, ali i upoređuje detinjstvo nekad i sad. Većina pesama inspirisana je njegovim unučićima, koji se provlače kroz pesme.

Treba se popeti na nivo dece, jer deca su divna“, kaže Boško za list Bečejskih dana. „Čovek mora sve svoje grehe, žudnje i strasti da odbaci i digne se na nivo deteta, tek onda može da piše za decu jer drugačije ne može.

Druga knjiga „Haiku moje duše“, sadrži 329 pesama ispisanih japanskm metrikom 5-7-5, dakle prvi i treći stih imaju pet slogova, dok drugi ima sedam. Ova tehnika osmišljena je tako da se prvo pročita sleva, a onda ponovo zdesna, jer na taj način pesnik iznosi svoje zaključke impresije i misli

Kako i sam autor kaže, haiku poezija nastala u sedamnaestom veku, slabo je poznata čitaocima Srbije. Pisana je za mlade od petnest godina a i starije.

Za mene pisanje znači život, spas od smrti. Jednostavno moram da pišem. Sva moja osečanja, ljubav je tu“, objašnjava Barjaktarović šta za njega znači pisanje.

Od njegove prve knjige pesama, pod nazivom „Tragovima uzdaha“ prošlo je osamaest godina, a među njegovim knjigama ubrajaju se dve elektronske knjige „Prsten vendete“, preko Smešvorda i „Opklada u ljubav“, koja je objavljena na Amazonu.

Književni umetniki klub „Pero amatera“ izdavač je „Sve moje za nezaborav“, posvećena njegovoj preminuloj supruzi, „Maštalice“ i „Haiku moje duše“, a u planu ima da napiše tri knjige proze o svom životu i knjigu pesama o pesnicima.

Nikad ne odustajem u životu, ni od čega. Štagod krenem ja to moram i da ostvarim, jedino Gospod Bog može da me zautavi.“

Takođe, pored planirane proze, želja mu je u Radičeviću osnuje ogranak KUK „Pero amatera“, koji bi se bavio razvitkom kreativnosti kod dece.