КолумнеРазонода

Зашто треба паковати поклоне?

Празници се ближе, а деца нестрпљиво броје дане до момента кадa ће да отворе поклоне.

Недавно се на апликацији Инстаграм потегла тема о томе да ли деци треба упаковати поклоне, или им једноставно тако предати, да одмах могу да виде шта се налази испод јелке.

Верујем да сви ми имамо неко сећање, када смо родитеље упорно испитивали у нади да ће нам открити шта се налази испод шареног папирића, али шта поводом тога имају да кажу стручњаци?

Који хормони се луче током распакивања поклона?

Доктор Ранко Рајовић,специјалиста интерне медицине, магистар неурофизиологије, је кроз разговор са Александром Безмаревић Стевић открио да се током отварања поклона лучи читав коктел хормона, међу којима је прво навео неуротрансмитор допамин и ендорфин.

Рајовић је објаснио да деца уствари желе да радост дуже траје, односно – кључ је у исчекивању.

Доктор додаје да самим тим одбројавањем до доделе пакетића, деца увиђају да их родитељи или било који други чланови породице и слушају. Кључна ствар јесте та интрига током отварања поклона где деца размишљају шта би то могло бити, када им се ниво хормона среће диже.

Због чега је то још важно?

Ранко Рајовић наглашава да ови хормони нису заслужни само за срећу већ и за памћење.

Према његовим речима, када су људи под великим набојем емоција, у овом случају срећни, они ће то памтити и стално се враћати на тај моменат.

Иначе, доктор Ранко Рајовић аутор је NTC система учења кроз игру, који се примењује у више од 20 држава Европе, а у 7 држава има акредитацију министарства образовања, а поред тога је оснивач Mense Srbija, која се бави растом и развојом деце са високим коефицијентом интелигенције.

Дакле, драги Деда Мразе ( родитељи, чланови породице), баците се на паковање, како би срећа наших малишана, а и нас великих, била све већа.