ВестиЗдравље

Здравље: Превенције рака грлића материце – ХПВ вакцине

Циљ обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце крајем јануара 2024. године је промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције, како мера примарне превенције (промоција одговорног сексуалног понашања и ХПВ имунизација), тако и мера секундарне превенције (раног откривања карцинома грлића материце путем Папаниколау теста и редовним посетама гинекологу).

Када се дијагностикује, рак грлића материце је један од облика рака који се најуспешније лечи, све док се рано открива. Карциноми дијагностиковани у касним стадијумима такође се могу контролисати одговарајућим лечењем и палијативним збрињавањем. Основна порука свим женама – рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара – гинеколога и обавати превентивни преглед!

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2021. године у Србији регистровано је 1.085 новооболелих жена (од тога 298 у Војводини), а 424 жена је умрло у Србији (од тога 135 у Војводини) од ове малигне болести. Стандардизоване стопе морталитета од рака на популацију света према водећим локализацијама  код жена у Републици Србији у  2021. години,  показују да се карцином грлића материце налази на четвртом месту са 6,2% (Војводина 7,6).

Скоро сви случајеви рака грлића материце (99%) повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), из-узетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена.

Ефикасни примарни (вакцинација против ХПВ-а) и секундарни приступи превенцији (скрининг и лечење преканцерозних лезија) спречиће већину случајева рака грлића материце.

Преглед за рано откривање рака грлића материце спроводи се једноставним Папаниколау тестом (ПАП тест). Поред ПАП теста може се урадити и ХПВ скрининг тест који са сигурношћу утврђује да ли постоји ХПВ вирус или не и то путем ПЦР технике, а након тога и ХПВ тест генотипизације којим се открива генотип вируса који спада у високо или средње ризичне групе. Ове врсте тестова се раде у нашој земљи у циљу превенције настанка рака грлића матери-це и успостављања тачне дијагнозе. Поред организованог скрининга рака грлића материце који подразумева преглед ПАП тестом на сваке три године по позиву лекара за жене узраста од 25. до 64. године, свака жена старија од 15 година има право на редован гинеколошки преглед.

На територији Републике Србије Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је омогућио бесплатну вакцинацију девојчица и дечака старости од 9 до 19 година деветовалентном ХПВ вакцином.

Препоручена вакцина је против обољења која изазива хумани папилома вирус (ХПВ). ХПВ вакцина превенира (спречава) инфекцију одређеним високоризичним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ). ХПВ вакцина је безбедна, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХПВ и гениталних кондилома (брадавица).